Yi 4K vs Yi 4K Plus, jaké jsou rozdíly akčních kamer?

Akční kamery Yi nedají pro svůj skvělý poměr kvality a ceny spát nejednomu konkurenci. Yi 4K a Yi 4K+ rozhodně patří k tomu nejlepšímu na trhu, jaké jsou však rozdíly mezi těmito kamerami? Podívejte se na naše srovnání.

Obě kamery od Yi Technology prošly naší recenzí a Yi 4K i Yi 4K+ jsou v našem žebříčku TOP akčních kamer. Jaké je srovnání parametrů těchto akčních kamer, můžete vidět v tabulce:

Design a zpracování

 
Pokud nebudeme brát ohled na nápisy na čelní straně obou kamer, tak jediný rozdíl v designu je v použité textuře u Yi 4K+ u čelního panelu. Jinak jsou tyto akční kamery naprosto stejné. A to dokonce i v rozměrech, kdy naměříme 65 x 42 x 30 mm u Yi 4K a také u Yi 4K+. Špičkové je také zpracování, i když u Yi 4K+ jsem zaznamenal vypadávání krytky USB portu.
 

Hardware a konektivita

Pokud jste se zaměřili na srovnávací tabulku v úvodu článku, tak jste si jistě všimli rozdílu u použitého čipu. Toto je nejdůležitější a v podstatě jediný znatelný rozdíl mezi Yi 4K a Yi 4K+. U Yi 4K+ byl použit čip Ambarella H2, tedy čtyř jádrový procesor ARM Cortex-A53 s taktem 1200 Mhz. Díky většímu výkonu se u akční kamery Yi 4K+ dočkáme 4K rozlišení s 60 snímky za sekundu a podpory kodeku H.265. Datový tok videa u Yi 4K+ je pak neuvěřitelných 135Mbps. Ambarella A9SE, který používá Yi 4K je dvou jádrový procesor ARM Cortex-A9 s taktem 800 MHz. Datový tok videa u Yi 4K je díky tomuto čipu u nejvyššího rozlišení 60Mbps (po aktualizaci na nejnovější FW až 100Mbps). Ambarella H2 je vyroben 14nm technologií, což zaručuje opravdu nízkou spotřebu energie (Ambarella A9SE použitá Yi 4K je vyrobena 24nm procesem). Rozdíl v čipech má vliv také na stabilizaci u obou kamer (více níže).
 
Stejný je u obou kamer použitý senzor, kdy Yi 4K i Yi 4K+ sází na Sony IMX377 s 12,4MPx rozlišením. Objektiv má u obou kamer úhel záběru 155° a světelnost má hodnotu 2,8. Naprosto stejnou hodnotu má i kapacita baterie a displej na zadní straně obou kamer má velikost 2,19". Displej je navíc dotykový a umožňuje živý náhled videa, které se právě nahrává.
 
V Yi bohužel zapomínají na HDMI port a nemá ho ani jedna z kamer, naopak se nezapomnělo na WiFi a Bluetooth. Novější model (Yi 4K+) je vybaven USB portem typu C, u Yi 4K se musíte spokojit s micro USB.
 

Stabilizace

Yi 4K i Yi 4K+ mají elektronickou stabilizaci videa (EIS). Díky použitému čipu lze u Yi 4K využít EIS až do 2,7K 60fps videa a u Yi 4K+ dokonce můžete video stabilizovat až při 4K 30fps rozlišení. Mírně lepších výsledků se dočkáme u vyššího z obou modelů a to zvláště při Full HD rozlišení s 60fps.
 

Kvalita fotek a videa

Senzor Sony IMX377 zaručuje velmi kvalitní snímky (v segmentu akčních kamer) a tak se u obou kamer dočkáme fotek s velmi dobrou ostrostí a minimem šumu. Výsledky u Yi 4K+ jsou možná o něco lepší, nicméně i Yi 4K patří v tomto ohledu mezi špičku. Yi 4K již s nejnovějším FW dokáže fotit do RAW, Yi 4K+ ještě čeká na aktualizaci, která ji to naučí. A jaké fotky obě kamery pořizují? Podívejte se: Yi 4K a Yi 4K+ (odkaz na recenze kamer).
 
V čem ovšem Yi 4K+ nemá konkurenci je kvalita videa. A nejen, že "plusku" nemůže konkurovat Yi 4K, ale ani žádná další akční kamera na trhu. Jde hlavně o datový tok videa, který umožňuje čip Ambarella H2. Datový tok videa je množství digitálních dat přenesených za určitou časovou jednotku (více v našem slovníčku pojmů) a čím vyšší datový tok je, tak tím více detailů dokáže kamera zachytit a také celkové video je kvalitnější.
 
Tam kde většina akčních kamer s nativním 4K rozlišením má u tohoto UltraHD videa datový tok 60Mbps, tak Yi 4K+ touto hodnotou disponuje už při Full HD (1080p) rozlišení s 60fps! Navíc u 4K rozlišení s 60fps se hodnota datového toku pohybuje na úrovní 135Mbps. Ovšem Yi 4K není také žádná kamera do počtu. Se stejným senzorem i čipem jako je např. u GoPro Hero5 a s daleko nižší cenou jde o vážného konkurenta pro všechny ostatní výrobce.

Cena

I cena je velmi důležitá při výběru akčních kamer. Yi 4K rozhodně patří mezi kamery se skvělým poměrem cena a výkon, Yi 4K+ je pochopitelně dražší. Ovšem na trhu jsou i daleko dražší kamery, které navíc mají horší HW a hlavně horší kvalitu videa. Na českém trhu se cena Yi 4K a Yi 4K+ pohybuje takto:

Xiaomi Yi Action 2 4K lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Xiaomi Yi 4K+ (4K Plus) lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Závěr

Kdybych v současné době vybíral akční kameru, tak bych měl jasno. V kvalitě videa na Yi 4K+ nemá žádný konkurent a navíc tato akční kamera není z nejdražších. Ovšem Yi 4K je pořád lepší než 90% kamer na trhu a její cena je v současné době opravdu nízká. Navíc můžete vybírat z dalších akčních kamer, které se dají označit za ty nejlepší. A jakou akční kameru byste si vybrali Vy? Napište do diskuze pod článkem. Ještě před tím se podívejte naše video srovnání nejlepších 4K akčních kamer:

Aktuality

Sony představilo novou DSLR Alpha A68

Nový foťák od Sony Alpha A68, který byl právě představen, si půjčuje senzor z nejvyššího mode A77 II, má 24MPx a 79 ostřících bodů.

Elephone 4K levná akční kamera

Maďarský výrobce mobilních telefonů Elephone se pouští do boje i s outdoorovými kamerami. Jejich první kamera by měla umět 4K video.

Eken H3: levná 4K kamera na sport

Nová kamera od Eken s označením H3 bude umět nahrávat videa až do rozlišení 4K. A měla by být velmi levná!

Canon EOS M10 - nová bezzrcadlovka

18Mpx APS-C snímač, Full HD video, výklopný displej. To je nová bezzrcadlovka EOS M10, kterou představila společnost Canon

iPhone 6S: nejlepší fotomobil současnosti?

Apple vybudoval svou pověst mobilních telefonů se skvělým fotoaparátem ne díky množství pixelů, ale na samotné kvalitě fotek. Jak je na tom nový iPhone 6S?

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde