Yi 4K vs SJCAM SJ7 Star: souboj akčních kamer z testu

Akční kamery SJCAM SJ7 Star i Yi 4K prošly naším redakčním testem. Ač obě kamery zvládají 4K rozlišení či mají elektronickou stabilizaci videa, tak rozhodně nejsou stejné. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Akční kamery SJCAM SJ7 Star i Yi 4K se řadí do nejvyššího segmentu, tedy alespoň svými parametry. Na první pohled jsou obě kamery stejné, ale rozdíly se najdou. Jaké jsou?

Hardware

SJCAM SJ7 Star je vybavena procesorem Ambarella A12 a senzorem Sony IMX117 s 12MPx rozlišením. Yi 4K sází na procesor Ambarella A9SE a senzor Sony IMX377 se stejným rozlišením jako v případě SJ7 Star.
 
Ač dle označení by to vypadalo, že lepší procesor je použit u SJCAM, tak opak je pravdou. Ambarella A12 je jednojádrový procesor a A9SE dvoujádrový. Rozdíly poznáte hlavně u snímkové frekvence, kdy Yi 4K zvládá 60fps až u 2.7K rozlišení, kdežto u SJCAM SJ7 Star je při takovém rozlišení k dispozici jen 30 snímků za sekundu. Také je znát práce procesoru u 1080p 120fps videa, kdy u Yi 4K takové video trpí menším šumem a má větší ostrost.
 
Obě kamery mají dotykový displej, ten u Yi 4K má 2,19" a u SJCAM už dlouhodobě sází na 2" displeje. Displeje nabízejí živý náhled nahrávaného videa, odezva na dotyky je mírně lepší u Yi 4K. Co je potěšující u SJCAM je, že nechali kameře tlačítka a pokud jste pod vodou, tak lze kameru ovládat pomocí nich. Navíc u SJCAM přibalili i dvířka, se kterými displej v obalu kamery reaguje až do hloubky 3 metrů. Tady by se v Yi mohli poučit od SJCAM.
 
V čem Yi 4K vede o celou třídu je kapacita baterie a výdrž na jedno nabití. Yi 4K vydrží nahrávat s baterií o kapacitě 1400 mAh ve 4K rozlišení téměř 4 hodiny, u SJ7 Star dojde kapacita baterie v tomto nejvyšším rozlišení po 40 minutách.
 
Dalším rozdílem je FOV, tedy úhel záběru objektivu. SJCAM SJ7 Star má 166° a u Yi 4K byl použit objektiv s FOV 155°. Světelnost objektivu u SJ7 je f/2,5 a u Yi 4K f/2,8.
 

Stabilizace

O stabilizaci jsem toho napsal hodně v recenzích u obou kamer, vynechám její kvality s jednotlivými firmwary, které byly dostupné v době testování kamer a zmíním jen to nejpodstatnější: u SJCAM SJ7 Star je EIS stabilizace dostupná do 1080p 60fps rozlišení a u Yi 4K lze stabilizovat video až při 2.7K 60fps rozlišení.
 

Kvalita videa a fotek

Yi 4K má příslib, že ji novější aktualizace naučí fotit do RAW, to u SJ7 Star se obávám, že k tomu nedojde. Celkově menší SW zásah do fotek je u Yi 4K a u této akční kamery je také o něco větší ostrost. Nevím proč, ale v konečném důsledku na mě lépe působí fotky z kamery SJCAM SJ7 Star. To je ovšem jen můj pocit. V čem má SJCAM SJ7 Star navrch je možnost volby dlouhých expozic a tím má schopnost fotit v noci. Kvalitu fotek u kamer porovnejte sami: recenze SJCAM SJ7 Star, recenze Yi 4K.
 
4K video je u obou kamer na srovnatelné úrovni, a to jak v ostrosti, tak i barevném podání. Dokonce i datový tok videa v tomto rozlišení je u obou kamer stejný a to 60Mbps.
 
Yi 4K je na tom lépe s fps u 2.7K rozlišení, kdy má k dispozici až 60 snímků a tím je pro většinu uživatelů i toto rozlišení použitelnější. A to hlavně lepší plynulostí videa, než tomu je u SJCAM SJ7 Star s 30fps.
 
1080p 60fps video má lépe zvládnuté a to hlavně v ostrosti Yi 4K. Celkově ale obě kamery produkují velmi kvalitní záběry, pro Yi 4K hovoří vyšší datový tok videa v tomto rozlišení: 45 vs 35Mbps.

Příslušenství

K oběma kamerám se dá přikoupit dálkové ovládání a jak SJCAM SJ7 Star, tak i Yi 4K dokáží fungovat s externím mikrofonem. V čem ale vede akční kamera od SJCAM je množství příslušenství v prodejním balení. S Yi 4K totiž nedostanete ani ochranné pouzdro, kdežto u SJCAM je přibaleno a kamera je s ním voděodolná do 30 metrů. Navíc u SJ7 je v prodejním balení i držák na řídítka kola, stativový držák, 4 nalepovací držáky a z toho 2 otočné a spousty dalších kousků příslušenství.
 

Cena

SJCAM SJ7 Star se teprve v dubnu 2017 dostala na trh a Yi 4K se prodává už od konce loňského roku. To se taky odráží na ceně, kdy Yi 4K se dá zakoupit daleko levněji. Nutné ale počítat s tím, že k Yi 4K si budete muset dokoupit alespoň pouzdro. Aktuální cena SJCAM SJ7 Star a Yi 4K na českém trhu:

Xiaomi Yi Action 2 4K lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

SJCAM SJ7 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Kterou kameru byste si vybrali Vy? Je podle Vás lepší SJCAM SJ7 Star nebo Yi 4K? Napište do diskuze:

Aktuality

Vybíráme zrcadlovku. Značka levně

DSLR jsou pořád tou nejlepší volbou, co koupit, když to s fotkami myslíte vážně. Jakou zrcadlovku vybrat, aby nás nezruinovala?

Zoner Studio ve verzi 18

Zoner představil svou novou verzi programu pro úpravu fotografií. Zoner studio 18 přináší zjednodušený design, vylepšené úpravy v RAW, podporu 4K rozlišení na monitorech a další.

Nejlepší nové bezzrcadlovky 2015

Bezzrcadlovky nebo chcete-li kompaktní fotoaparáty, jsou nejlepším poměrem cena a výkon. Nestačí-li Vám obyčejný kompaktní fotoaparát a kvalitní zrcadlovka Vám přijde drahá, pak je tady pro Vás náš výběr toho nejlepšího.

Jsem Ezviz S1, jsem legenda

Značka Ezviz označuje svou novou kameru za legendu. Sice jsou to silná slova, ale zaujmout může. Hlavně pro svou výdrž na jedno nabití!

Eken H9 kamera s Ultra HD 4K videem za 2000Kč?

Celkem neznámá čínská společnost Eken představila svou novou outdoorovou kameru s názvem H9. Ta se chlubí možností natáčet videa v rozlišení 4096x2160 pixelů. Tedy v Ultra HD rozlišení.

GoPro Hero 4 Session: nejmenší hrdina!

Výrobce outdoorových kamer GoPro představil svou nejmenší kameru. Jmenuje se Hero 4 Session. Je lehčí a menší než Hero 4, ale stejně vybavená!

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde