Yi 4K+ vs GoPro Hero5 Black: srovnání parametrů

Akční kamera Yi 4K+ vyvolala po svém uvedením velkou odezvu a to hlavně proto, že se stala první kamerou s 4K 60fps videem. Jak si vede ve srovnání parametrů s kamerou GoPro Hero5 Black?

Yi Technology už se svým předchozím modelem Yi 4K (recenzi najdete zde) slaví poměrně velký úspěch a o velký rozruch se postarala i novinka Yi 4K+ (více o novince zde). Ta jako první akční kamera na světě totiž přináší 4K rozlišení s 60 snímky za sekundu a velký datový tok videa.

Yi 4K+ vs GoPro Hero5 Black srovnání

Za lídra na trhu s akčními kamerami se vždy považovala společnost GoPro, jenže už s vydáním nejnovějšího modelu Hero5 Black to vypadalo, že jim lehce ujíždí vlak. Pojďme se podívat na srovnání některých technických parametrů kamer Yi 4K+ a GoPro Hero5 Black:

Je nutné říci, že GoPro tají informace o použitém procesoru a senzoru, ale vzhledem k tomu, že se na spoustě zahraničních webů uvádí výše napsaný hardware, tak to budeme brát jako skutečnost.

Obě kamery tak sází na stejný senzor od Sony s rozlišením 12MPx, který se dá považovat za velmi povedený a určitě jde o dobrou volbu. GoPro Hero5 Black i Yi 4K+ dokáží fotit do RAW.

Rozdíl nastává u použitého procesoru, výrobce je stejný, ale rozdíl je u použitého typu. Ambarella A9SE (stejný procesor najdeme u Yi 4K), který používá Hero5 Black je dvou jádrový procesor ARM Cortex-A9 s taktem 800 MHz. U Yi 4K+ byl použit Ambarella H2, tedy čtyř jádrový procesor ARM Cortex-A53 s taktem 1200 Mhz. Díky většímu výkonu se u akční kamery Yi 4K+ dočkáme 4K rozlišení s 60 snímky za sekundu a podpory kodeku H.265. Datový tok videa u Yi 4K+ bude 120 Mbps (procesor zvládá až 135Mbps), což je dvojnásobná hodnota než u Hero5 Black.

Ambarella H2 je dokonce schopná pracovat až se 120fps u 4K videa při kodeku H.264, to je ale nad síly použitého senzoru, takže se této snímkové frekvence u Yi 4K+ nedočkáme (ale těším se na další model kamery!). Ostatní rozlišení a snímkové frekvence jsou u obou kamer stejné.

Obě dvě kamery využívají EIS stabilizaci videa, procesor H2 podporuje "3D stabilizaci" a jestli bude opravdu kvalitnější nebo se jedná jen o marketingový název, na to si budeme muset ještě počkat. U Hero5 Black jde EIS použít do 2,7K 60fps rozlišení a u Yi 4K+ až do 4K 30fps rozlišení. 

Jak Hero5 Black, tak i Yi 4K+ podporují připojení externího mikrofonu, u GoPro přes redukci a u Yi 4K+ lze externí mikrofon připojit rovnou k USB-C konektoru.

Yi 4K+ je na tom lépe s kapacitou baterie, kterou má o 180 mAh vyšší než Hero5 Black. Navíc už zmíněný procesor Ambarella H2 je vyroben 14 nm technologií, což zaručuje opravdu nízkou spotřebu energie (Ambarella A9SE použitá u Hero5 Black je vyrobena 24 nm procesem).

GoPro Hero5 Black má na zadní straně 2" dotykový displej a na přední straně navíc ještě disponuje malým informačním displejem. U Yi 4K+ si musíte vystačit s 2,19" displejem na zadní straně, který je stejně jako u GoPro dotykový.

V čem vede GoPro se svým modelem Hero5 Black je voděodolnost. S kamerou můžete do hloubky až 10 metrů a nepotřebujete k tomu žádné pouzdro. Tedy odpadá problém s dotykovým ovládáním v pouzdru, navíc žádné pouzdro prostě nemusíte řešit a ještě máte volné mikrofony pro lepší nahrávaný zvuk. U Yi 4K+ si budete muset pouzdro dokoupit, pokud budete chtít tuto kameru využívat jako akční.

Ceny obou kamer se na českém trhu pohybují takto:

Xiaomi Yi 4K Plus lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

GoPro HERO5 Black Edition lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Na českém trhu je stále v prodeji i předchozí model Yi Technology, který nabízí stejnou HW výbavu jako GoPro Hero5 Black:

Xiaomi Yi Action 2 4K lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Aktuality

Panasonic Lumix GH5 přinese 4K video s 60fps!

Společnost Panasonic uvede novinku Lumix GH5, která jako první na světě zvládne nahrávat video v UltraHD rozlišení s 60 snímky za sekundu. Navíc bude disponovat funkcí 6K Photo.

Gitup Git3: další akční kamera se 120fps při Full HD?

Na trh měla přijít další akční kamera, které zvládne nativní 4K rozlišení a u 1080p videa bude k dispozici až 120 snímků za sekundu, navíc bude mít i GPS. Příští rok bychom se měli dočkat kamery Gitup Git3.

Yi 4K Camera umožňuje živý stream na YouTube

Akční kamera Yi 4K nově umožňuje živý stream na YouTube či Facebook. Nutná je aktualizace kamery a aplikace pro mobilní telefony. Podívejte se na video návod, jak celý proces funguje.

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde