SJCAM SJ7 Star VS SJCAM SJ6 Legend: srovnávací test akčních kamer

SJCAM SJ7 Star je nejvyšším modelem čínského výrobce akčních kamer a SJ6 Legend i přes své zařazení do nižší třídy na první pohled nabízí víc. Která akční kamera je lepší a vyplatí se připlatit za SJ7 Star? Poradíme.

SJCAM SJ7 Star i SJ6 Legend jsme podrobili naší recenzi: recenze SJCAM SJ7 Star; recenze SJCAM SJ6 Legend. A ač obě kamery míří do jiného segmentu, tak spousta dotazů se týká jejich vzájemného srovnání.

Design, zpracování a ovládání

SJCAM SJ6 Legend VS SJCAM SJ7 Star - srovnání kamer
 

Tělo SJCAM SJ7 Star je vyrobeno z kovu a co se zpracování týče, takto kamera v současnosti nemá konkurenci. Na SJ6 Legend najdeme jen plast, ovšem vše lícuje perfektně. Kamery jsou si jinak velmi podobné, jen u SJ6 Legend najdeme na přední straně informační displej, který SJ7 Star chybí. SJ6 také potěší stativovým závitem přímo na těle kamery, SJ7 Star je o něj ochuzena. Rozdílné jsou také ovládací prvky, respektive jejich umístění. Dvě velké tlačítka najdeme na přední straně SJCAM SJ7 a jedno poté na horní straně kamery. SJ6 Legend má dvě ovládací tlačítka na pravé straně a jedno funkční je také na horní straně. Ovládat se dají obě kamery také pomocí dotykového displeje. Ten u SJCAM SJ7 Star reaguje daleko rychleji a také odezva na dotyky je přesnější než u SJ6 Legend.

Hardware a konektivita

 
Velmi odlišný je hardware u obou kamer. SJCAM SJ6 Legend má čip Novatek 96660 a senzor Panasonic MN341 s 16MPx rozlišením. Tato kombinace umožňuje nahrávat do 2K rozlišení s 30fps a u Full HD videa lze využít maximálně 60fps. SJCAM SJ7 Star je na tom lépe - čip Ambarella A12 a senzor Sony IMX117 s 12MPx dávají možnost nahrávat videa do nativního 4K rozlišení s 30fps a Full HD video disponuje až 120fps. Senzor u Sony u SJCAM SJ7 Star také méně trpí na šum a lépe zvládá horší světelné podmínky.
 
 

Stejná je kapacita baterie u obou kamer a to 1000 mAh. Bohužel baterie jsou tvarově rozdílné a nedají se tak používat stejné u obou kamery. Podobná je i výdrž na jedno nabití, která se u 1080p 60fps videa pohybuje do 90 minut.

Obě kamery mají HDMI a USB port a jdou k mobilnímu telefonu připojit pomocí WiFi. SJCAM SJ7 Star i SJ6 Legend pak podporují připojení externího mikrofonu a dálkového ovladače SJCAM.
 

Stabilizace

 
Velký rozdíl je u stabilizace videa. SJCAM SJ7 Star využívá elektronickou stabilizaci (EIS) a SJCAM SJ6 Legend zase optickou (OIS). Pro více informací, jak obě stabilizace fungují, si přečtěte článek Elektronická VS Optická stabilizace videa. V našem případě to znamená, že SJCAM SJ6 Legend zvládá stabilizovat video při všech rozlišeních (včetně interpolovaného 4K) a u SJCAM SJ7 Star jsme omezeni dostupností do Full HD a při maximálně 60fps. I tak při 1080p videu s 60fps je účinnější stabilizace kupodivu u SJ7 Star.
 

Kvalita fotek

Pokud SJCAM SJ6 Legend má dostatek světla, tak dokáže udělat velmi kvalitní a ostré fotky, horší je to, když přijdeme o přirozené slunečné osvětlení. V tom případě se ztrácí z fotek ostrost a zvyšuje se šum a to více než je běžné. Senzor u Sony SJ7 Star je na tom mnohem lépe. Fotkám pořízeným touto kamerou nechybí ostrost, šum je minimální a barevné podání je velmi dobré. V čem SJCAM SJ7 Star zaostává je možnost focení do RAW. Takové snímky umí pořizovat jen SJCAM SJ6 Legend.
 

Kvalita videa

Co se kvality videa týče, tady již vše hovoří jen pro SJCAM SJ7 Star. Ta má větší datový tok videa, natočí tedy více detailní video a má také větší ostrost než SJCAM SJ6 Legend. Maximální datový tok u SJCAM SJ7 Star je dokonce až dvojnásobný (60 VS 30Mbps). SJCAM SJ7 Star má také větší dynamický rozsah a daleké lépe zvládá přechody mezi stínem a světlem. SJCAM SJ6 Legend je také horší v protisvětle. Podívejte se na výřez z videa z obou kamer. Z něj je patrná nejenom lepší ostrost a více detailů u SJCAM SJ7 Star, ale pokud se zaměříte na oblohu, tak jde vidět i lepší práce s dynamickým rozsahem:
 
 
Všimnout si můžete také rozdílného úhlu záběru, který je u SJCAM SJ6 způsobený zapnutou stabilizací, která z FOV ubírá více než elektronická stabilizace u SJCAM SJ7. Na videa z kamer SJCAM SJ7 Star a SJCAM SJ6 Legend v 1080p 60fps rozlišení se můžete podívat na našem YouTube kanálu:

Cena

Pochopitelně se kamery SJCAM SJ7 Star i SJCAM SJ6 Legend na českém trhu prodávají za různé ceny. SJCAM SJ7 Star jako vyšší model stojí o něco více než SJCAM SJ6:

SJCAM SJ7 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

SJCAM SJ6 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Závěr: vyplatí se připlatit?

Kterou akční kameru koupit? To je otázka. Já osobně považuji za daleko lepší než SJCAM SJ6 Legend kameru SJCAM SJ5000X Elite. Ta nejen, že je skvělá ve stabilizaci videa, ale nahrává i daleko kvalitnější videa než SJ6 Legend. SJCAM SJ5000X Elite (recenze) ovšem nepodporuje dálkové ovládání a ani externí mikrofon. SJ7 Star je pak opravdu to nejlepší, co se od SJCAM dá zakoupit. Hlavně v kvalitě videa je daleko nad SJ6 Legend i SJ5000X Elite. Proto také SJCAM SJ7 Star byla zařazena mezi TOP akční kamery, které můžete zakoupit.

Vyplatí se připlatit za SJCAM SJ7 Star? Já jsem přesvědčený, že rozhodně. Kvalita videa je na daleko vyšší úrovni, a pokud nebudete chtít fotit do RAW, tak i fotky jsou velmi kvalitní. Přípatek cca 2000Kč je určitě menší než o kolik víc u SJ7 Star dostanete. Naopak u SJ6 Legend a za předpokladu, že oželíte ovladač a externí mikrofon, tak bych na tuto kameru úplně zapomněl a koupil SJCAM SJ5000X Elite.

 

SJCAM SJ5000X Elite lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Aktuality

Vybíráme zrcadlovku. Značka levně

DSLR jsou pořád tou nejlepší volbou, co koupit, když to s fotkami myslíte vážně. Jakou zrcadlovku vybrat, aby nás nezruinovala?

Zoner Studio ve verzi 18

Zoner představil svou novou verzi programu pro úpravu fotografií. Zoner studio 18 přináší zjednodušený design, vylepšené úpravy v RAW, podporu 4K rozlišení na monitorech a další.

Nejlepší nové bezzrcadlovky 2015

Bezzrcadlovky nebo chcete-li kompaktní fotoaparáty, jsou nejlepším poměrem cena a výkon. Nestačí-li Vám obyčejný kompaktní fotoaparát a kvalitní zrcadlovka Vám přijde drahá, pak je tady pro Vás náš výběr toho nejlepšího.

Jsem Ezviz S1, jsem legenda

Značka Ezviz označuje svou novou kameru za legendu. Sice jsou to silná slova, ale zaujmout může. Hlavně pro svou výdrž na jedno nabití!

Eken H9 kamera s Ultra HD 4K videem za 2000Kč?

Celkem neznámá čínská společnost Eken představila svou novou outdoorovou kameru s názvem H9. Ta se chlubí možností natáčet videa v rozlišení 4096x2160 pixelů. Tedy v Ultra HD rozlišení.

GoPro Hero 4 Session: nejmenší hrdina!

Výrobce outdoorových kamer GoPro představil svou nejmenší kameru. Jmenuje se Hero 4 Session. Je lehčí a menší než Hero 4, ale stejně vybavená!

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde