SJCAM SJ7 Star vs Niceboy Vega 5: souboj kamer z recenze

SJCAM SJ7 Star i Niceboy Vega 5 jsou nejvyššími modely akčních kamer jednotlivých výrobců. Obě kamery prošly naším testem, jak si ovšem vedou ve vzájemném srovnání? A jsou mezi nimi vůbec nějaké rozdíly?

SJ7 Star i Vega 5 se chlubí 4K videem a dají se tak zařadit mezi TOP akční kamery. Obě kamery jsou si velmi podobné i ve svých parametrech:

Design a zpracování

 
Obě kamery mají zpracování na velmi dobré úrovni. Na SJCAM SJ7 Star v tomhle ohledu ovšem nemá zatím žádná akční kamera. SJ7 Star má totiž své tělo vyrobené z hliníku a nejen že to dobře vypadá, tak logicky i kvalita zpracování je lepší než u plastu použitém na Niceboy Vega 5. Design je věc individuální, nicméně i zmíněný hliník u SJ7 Star pomáhá k tomu, že kamera od SJCAM vypadá lépe.
 

Hardware a konektivita

Už ze srovnávací tabulky je jasné, že obě kamery jsou si podobné jako vejce vejci, co se použitého hardwaru týče. Niceboy i SJCAM sází na čip Ambarella A12 s jedno jádrovým procesorem. Senzor je také u obou kamer stejný - Sony IMX117 s nativním rozlišením 12,4 MPx.
 
Minimální rozdíl je u úhlu záběru objektivu, kdy Vega 5 má FOV 170° a u SJ7 Star najdeme hodnotu 166°. Obě kamery mají také jinou světelnost objektivu a to 2,8 u kamery od Niceboy a 2,5 u SJCAM SJ7 Star. Rozdíl berte ale čistě jako číslo, v praxi nižší číslo výhodu nepřináší.
 
SJCAM SJ7 Star i Niceboy Vega 5 mají 2" displej s živým náhledem nahrávaného videa. U SJCAM vsadili na dotykové ovládání displeje. Upřímně mi více vyhovuje varianta ovládání čistě pomocí tlačítek u kamery od Niceboy. Nastavovat si kameru totiž můžete nejen v rukavicích, ale také v pouzdru pod vodou. Na obranu SJ7 musím napsat, že tlačítka jsou i u této kamery. I když to není tak praktické, nějaké nastavení zvládnete i s SJCAM bez nutnosti využít dotykový displej.
 
 
Niceboy Vega 5 je na tom lépe s kapacitou baterie, v tomto případě je ovšem 50 mAh navíc zanedbatelných. SJCAM u kamery SJ7 Star (a nejen u této) vsadilo na zastaralý miniUSB. Je to nejspíše z důvodu využití externího mikrofonu, který se ke kameře připojuje právě přes tento port. V době kdy výrobci začínají využívat USB typu C je ovšem tento krok u SJCAM nepochopitelný. U Niceboy najdeme přeci jen více použitelný microUSB. Nutno říci, že k Vega 5 nejde připojit externí mikrofon. Obě kamery můžete propojit s monitorem nebo TV pomocí HDMI.
 
Obě kamery lze pomocí WiFi propojit s mobilním telefonem a využít aplikaci pro ovládání kamery, její nastavení či náhled videa, které kamera nahrává. Niceboy Vega 5 i SJCAM SJ7 Star podporují dálkové ovládání, u kamery od Niceboy je dokonce přibaleno v prodejním balení. Ke kameře od SJCAM si dálkový ovladač musíte dokoupit.
SJCAM dálkové ovládání pro M20 M20-229 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Stabilizace

Čip Ambarella A12 podporuje elektronickou stabilizaci videa (přečtěte si, jaké jsou rozdíly mezi elektronickou a optickou stabilizací videa) a Niceboy Vega 5 i SJCAM SJ7 Star jsou touto stabilizací vybaveny. Limitem čipu je možnost využití stabilizace při maximálně 1080p rozlišení a s maximálně 60fps.
 
 
V případě, že je kamera připevněna k pevnému bodu, např. na řidítka nebo k držáku na skle auta, tak stabilizace funguje velmi dobře a to u obou kamer. Niceboy Vega 5 lépe zvládá stabilizaci kamery držené v ruce. U SJCAM SJ7 Star je ovšem limitem firmware, který věřím, že projde aktualizací.
 

Kvalita fotek a videa

U fotek je na tom mírně lépe SJCAM SJ7 Star a to hlavně v ostrosti vzdálenějších objektů. Obě kamery trpí na chromatickou vadu, ovšem není to nic závratného. V základním nastavení má SJ7 Star mírně teplejší podání barev. Ovšem u obou kamer lze nastavovat nejen vyvážení bílé, ale také jsou k dispozici barevné scény.
 
V menu obou kamer najdeme také položku dlouhá expozice pro noční focení. SJCAM SJ7 Star je v tomhle ovšem dál a lze nastavovat časy od 1/30 sekundy až po 60 sekund. V případě Niceboy Vega 5 se po zapnutí této funkce vyfotí fotka s pevným časem 2 sekundy. Fotky z kamer najdete v jejich recenzích: recenze SJCAM SJ7 Star; recenze Niceboy Vega 5.
 
Co se videa týče, tak tady jsou obě kamery jako dvojčata. Stejný je i datový tok u všech rozlišení, kterými kamery disponují. Rozdíl tedy nenajdeme ani v množství detailů, které SJCAM SJ7 i Niceboy Vega 5 natočí. Mírné rozdíly jsou v barvách, ovšem opět platí to samé, co u focení. Vše jde vyladit v menu obou kamer.

Cena

Velmi podobně jsou na tom SJCAM SJ7 Star a Niceboy Vega 5 i s českou cenou. Ač se kamera od Niceboy prodává kratší dobu, tak cena klesla podobně jako u SJ7 Star:
SJCAM SJ7 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Niceboy VEGA 5 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Závěr

V případě akčních kamer Niceboy Vega 5 a SJCAM SJ7 Star si netroufnu vyhlásit vítěze. Kvalita fotek a videa je u obou kamer v podstatě stejná. Stabilizace u SJ7 Star bude jistě vylepšena aktualizací a tento nedostatek bych tak nebral v potaz. Niceboy Vega 5 je pro mě sympatičtější v možnostech ovládání a ignorování dotykového displeje. Dotykový displej u akčních kamer beru jako slepou uličku. SJCAM SJ7 Star díky použitému materiálu je opravdu skvěle zpracovaná kamera. K SJCAM SJ7 Star se dá přikoupit externí mikrofon a k Niceboy Vega 5 zase dostanete přímo v balení dálkové ovládání.
 
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv kameru, tak ani s jednou neuděláte chybu. Kvalita videa a fotek patří v dané cenové kategorii k tomu nejlepšímu.
 

Recenze Niceboy Vega 5

Recenze SJCAM SJ7 Star

Aktuality

PhaseOne XF100: 100MPx Full frame fotoaparát

Kde až tohle skončí? Rekordman v počtu megapixelů Canon EOS 5DS byl překonán. A to hned dvojnásobně. Nová PhaseOne XF100 přináší totiž rozlišení 100MPx!

X9000: 4K akční kamera za 1500Kč?

  

Další levná čínská kamera, která na svém těle uvádí velký nápis 4K Ultra HD a láká na cenu do 1500Kč. Všechno má svá ale...

Karma - Dron od GoPro. Má šanci uspět?

O tom, že společnost známá svými outdoorovými kamerami chystá vlastní dron, se mluví už nějakou dobu. Nyní je jasné, že opravdu bude.

Sunco SO71 - outdoorová kamera s 2,5K videem

Trhu se sportovními kamerami se daří a to je důvod proč na svět přišla další outdoorová kamera. Sunco SO71 má navíc velmi dobré hardwarové parametry.

Vánoce 2015: špičkové kompakty

High-end kompaktní fotoaparáty nabízejí plně manuální režim, kvalitní objektivy a malé a kompaktní tělo. Vybrali jsme pro Vás ty nejlepší, se kterými na Vánoce určitě neuděláte chybu.

Nové objektivy Carl Zeiss Milvus dostupné v ČR!

Nové SLR objektivy Carl Zeiss Milvus jsou dostupné už i v České republice. Ty disponují precizním manuálním ostřením a nabízí vysoký a stabilní obrazový výkon u všech ohniskových vzdáleností.

Vánoce 2015: Vybíráme zrcadlovku

Vánoce se blíží a my začínáme s maratonem doporučovaných digitálních hraček! Dnes se podíváme jakou zrcadlovku koupit pod vánoční stromeček.

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde