SJCAM M20 vs SJ6 Legend: video test akčních kamer

Akční kamery SJ6 Legend a M20 od SJCAM se na první pohled liší jen svými rozměry. A i když jsou svým HW v podstatě totožné, tak je rozdíl v použitém senzoru. Jak dopadly v našem srovnávacím testu?

Do srovnávacího testu jsme vzali dvě kamery od SJCAM. Jaké fotky dělá M20 a SJ6 Legend a jak jsou na tom v kvalitě videa?

Na první pohled se akční kamery SJCAM M20 a SJ6 Legend liší svými rozměry. U M20 naměříme 40×37×48 mm a u SJ6 pak 60x41x24. Váha i s baterií je u M20 55 gramů a SJ6 Legend má hmotnost 74 gramů. Zásadní rozdíl je ale i v cenách a na českém trhu se pohybují takto:

SJCAM M20 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

SJCAM SJ6 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Další rozdílem je použitý senzor. U SJ6 Legend byl použitý 16MPx senzor Panasonic a M20 je osazena senzorem Sony s 16MPx. Další parametry obou kamer více méně shodné:

SJCAM SJ6 Legend má dva displeje, přičemž ten zadní o velikosti 2" je dotykový. Bohužel reakce na dotyky není nijak oslnivá a v konečném důsledku spíše práci s kamerou zdržuje. Kamera M20 má na zadní straně 1,5" displej a ovládání je možné jen přes tlačítka.

SJCAM SJ6 Legend vs SJCAM M20 - srovnávací test

SJCAM M20 i SJ6 podporují dálkové ovládání a SJ6 Legend přidává ještě podporu externího mikrofonu. Ač obě kamery mají možnost fotit do RAW, tak v současné chvíli je tato funkce dostupná jen pro M20. Ale pojďme se věnovat fotkám a videu z obou kamer.

Nastavení kamer pro test:

SJCAM M20
Firmware 1.2.8
Gyroskop zapnutý
Bitrate vysoký
Ostrost vysoká
Ostatní defaultní

SJCAM SJ6
Firmware 1.4.3
Gyroskop zapnutý
Bitrate vysoký
Ostrost vysoká
Ostatní defaultní

Fotky z kamer SJCAM M20 a SJ6 Legend

U obou kamer byly použity poměrně staré senzory podobných specifikací. Fotky u M20 i SJ6 Legend mají slušnou ostrost (SJ6 Legend je na tom lépe), ale s úbytkem světla se dostavuje vyšší šum.

Srovnání stejné fotky z obou kamer:

 
Fotky z kamery SJCAM M20:
 
 
Fotky z kamery SJCAM SJ6 Legend:
 
Video z kamer SJCAM M20 a SJ6 Legend

Obě kamery od SJCAM mají gyroskopickou stabilizaci videa a v tomto případě je na tom lépe kamera M20, která zvládá hlavně natáčení z ruky bez větších problémů. U SJ6 Legend se občas ve videu objeví mimo houpání, které je znakem stabilizace pomocí gyroskopu, bohužel také chvění.

Ostrost ve videu je u obou kamer na dobré úrovni, mně osobně přijde M20 o něco málo lepší (na rozdíl od fotek). Bohužel obě kamery mají nižší dynamický rozsah a SJCAM M20 si hůře poradí s protisvětlem, kdy světlé objekty splývají s okolím.

Datový tok mají SJCAM M20 i SJ6 Legend shodný a u 1080p 60fps videa je 30Mbps.

Následující srovnávací video obsahuje na svém konci i srovnání nahrávaného zvuku z obou kamer:

1080p 60fps videa z obou kamer bez ztráty kvality, kterou uplatňuje YouTube si můžete stáhnout do svého PC: SJCAM M20 a SJ6 Legend.

Závěr
Ač jsou SJCAM M20 a SJ6 Legend od sebe cenově hodně vzdáleny, tak rozdíly v kvalitě videa a fotek nejsou nikterak velké. SJCAM SJ6 vede hlavně v kvalitě zpracování a na první pohled nevypadá tak levně jako M20. Také může zaujmout podpora externího mikrofonu u SJ6 Legend a přední informační displej. SJCAM M20 vede hlavně cenou a pro mě osobně i v kvalitě videa, tedy za předpokladu, že nenatáčíte v "náročných" podmínkách s protisvětlem.
 
Obě kamery pak zaujmou neuvěřitelnými možnostmi nastavení ve svém menu - ISO, Expozice, volba datového toku, možnost nastavení FOV či korekcí rybího oka. SJCAM M20 i SJ6 Legend mají navíc možnost nastavovat délku expozičních časů, což moc konkurenčních kamer neumí. Potěší i velké množství příslušenství v balení obou kamer (voděodolné pouzdro, držák na řídítka, držák na helmu, stativový závit a další) a podpora dálkového ovládání.
 
Můžete si také přečíst recenze obou kamer, které na našem webu již dříve vyšly:
 
Proč koupit SJCAM M20:
  • cena
  • kvalita 1080p 60fps videa
  • nastavení v menu kamery
Proč koupit SJCAM SJ6 Legend:
  • podpora externího mikrofonu
  • větší displej
  • nastavení v menu kamery
Informace o kamerách SJCAM, návody pro kamery a možnosti aktualizace kamer SJCAM na sjcamczech.com. Kamery SJCAM z oficiální distribuce zapůjčil eshop kamerov.cz.

Aktuality

Vybíráme zrcadlovku. Značka levně

DSLR jsou pořád tou nejlepší volbou, co koupit, když to s fotkami myslíte vážně. Jakou zrcadlovku vybrat, aby nás nezruinovala?

Zoner Studio ve verzi 18

Zoner představil svou novou verzi programu pro úpravu fotografií. Zoner studio 18 přináší zjednodušený design, vylepšené úpravy v RAW, podporu 4K rozlišení na monitorech a další.

Nejlepší nové bezzrcadlovky 2015

Bezzrcadlovky nebo chcete-li kompaktní fotoaparáty, jsou nejlepším poměrem cena a výkon. Nestačí-li Vám obyčejný kompaktní fotoaparát a kvalitní zrcadlovka Vám přijde drahá, pak je tady pro Vás náš výběr toho nejlepšího.

Jsem Ezviz S1, jsem legenda

Značka Ezviz označuje svou novou kameru za legendu. Sice jsou to silná slova, ale zaujmout může. Hlavně pro svou výdrž na jedno nabití!

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde