GoPro Hero 6 VS Hero 5 Black: vyplatí se připlatit za novinku?

GoPro Hero6 Black se dá označit za nejlepší akční kameru na trhu. Vyplatí se ovšem přejít na tuto kameru z Hero5 Black? A když uvažujete o nové akční kameře, vyplatí se připlatit? Srovnali jsme obě akční kamery od GoPro.

Představení GoPro Hero6 Black odhalilo několik prvenství mezi akčními kamerami. Hero6 se stala první akční kamerou na světě, které zvládá 1080p rozlišení s 240 snímky za sekundu. Dokonce umí i 2,7K rozlišení se 120fps a to zatím také žádná jiná akční kamera neumí. Jak si novinka vede ve srovnání s modelem GoPro Hero5 Black, který zůstává i nadále v prodeji?

Rozlišení videa

Už úvodní slova naznačují, že zde se bude jednat o největší rozdíl. A GoPro Hero6 Black je v podstatě dvakrát víc výkonná než Hero5. Obě kamery zvládají jako své maximum 4K (3840 × 2160) rozlišení, ovšem Hero6 Black s dvojnásobným počtem snímků za sekundu (GoPro Hero6 má 4K 60fps a Hero5 4K 30fps). Do teď jediná akční kamera s 4K 60fps rozlišením byla Yi 4K+.

Já osobně jako největší bombu u GoPro Hero6 Black považuji snímkovou frekvenci u 2,7K (2720 x 1520) videa. Zde lze totiž nastavit až 120fps a není problém vytvářet při takto vysokém rozlišení slow motion videa. Při renderování do Full HD dokonce s bezztrátovým zoomem! GoPro Hero5 disponuje u 2,7K rozlišení 60 snímky za sekundu.
 
Pokud budete nahrávat videa hlavně ve Full HD (1920 x 1080), tak se u Hero6 Black připravte na možnost využití až 240fps. Žádná jiná akční kamera tuto možnost v současnosti nemá a tedy ani Hero5 - u této starší kamery můžete využívat maximálně 120fps.
 
Trochu paradoxně je na tom loňský model lépe u 720p rozlišení, zde má Hero5 totiž k dispozici až 120 snímků za sekundu a novinka Hero6 Black jen 60fps. Proč tomu tak je, můžeme jen odhadovat. Že by přehřívání nového čipu GP1?
 

Video formát a datový tok

Přiznám se, že trochu zklamáním je pro mě datový tok videa u GoPro Hero6 Black. Maximem je totiž 78Mbps a to jen v módu Protune. Pokud budete natáčet klasická videa, tak se musíte spokojit s 60Mbps, tedy se stejným datovým tokem jako u GoPro Hero6 Black. Přitom už výše zmíněná Yi 4K+ zvládá až 135Mbps (více v její recenzi). Co už je lepší informací je fakt, že Hero6 nahrává videa v MP4 formátu s kodekem H.265/HEVC. U Hero5 Black se musíte spokojit s H.264.
 
 

Stabilizace

Obě kamery mají elektronickou stabilizaci videa. GoPro Hero5 Black je schopná stabilizovat video do 2,7K rozlišení s 60 snímky za sekundu. GoPro Hero6 je pak schopná stabilizovat video až do 4K 30fps rozlišení s 30fps. U 4K 60fps, 2.7K 120fps a 1080p 240fps stabilizace dostupná není.
 

Fotografie

GoPro je na slovo skoupé, co se senzorů u svých kamer týče. Víme jen, že obě kamery mají 12MPx senzor. U GoPro Hero5 Black byl s největší pravděpodobností použit Sony IMX377. A vzhledem k tomu, že senzor je to velmi povedený, dá se předpokládat, že i Hero6 bude osazena stejným senzorem. Obě kamery nabízejí kontinuální focení, photolapse či sekvenční focení. GoPro Hero5 umí pořídit fotografii i při nahrávání videa, novinka touto možností nedisponuje. Pokud chcete fotit do RAW, tak můžete využít obě kamery. HDR fotky nabízí jen Hero6 Black.
 

Další vlastnosti

V podstatě jsme s rozdíly mezi těmito akčními kamerami skončili. Ostatní "výbava" je u obou kamer stejná (pokud jako výhodu nebudeme brát digitální zoom pomocí dotykového displeje u Hero6). GoPro Hero6 i Hero5 jsou odolné proti vodě i bez pouzdra do 10 metrů, mají GPS, WiFi, Bluetooth, microHDMI a USB-C. Na těle obou kamer najdeme tři mikrofony a obě kamery nabízejí možnost připojení externího mikrofonu. I displej na zadní straně je stejný. Má 2", nabízí živý náhled nahrávaného videa a je dotykový.
 

Cena

Když je GoPro Hero6 2x výkonnější, je i dvojnásobně drahá než Hero5? To naštěstí ne, i když cena Hero6 Black je vyšší. Loňský model Hero5 se začal prodávat za 11999Kč, novinka GoPro Hero6 má cenu nastavenou na 14999Kč. Aktuální cena obou kamer v českých eshopech je následující:

GoPro HERO6 Black Edition lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

GoPro HERO5 Black Edition lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

GoPro Hero6 Black zakoupíte také na Alza.cz

Závěr

Jakou kameru koupit? A přejít z GoPro Hero5 na Hero6? Když byla představená loňská Hero5, tak se dalo říct, že se jednalo o zbytečnou kameru. Cena na její parametry byla vysoká a dávno před touto kamerou se prodávala Yi 4K, která má úplně stejný čip i senzor.
 
U Hero6 je situace jiná. Tato akční kamera nabízí něco, co konkurence nemá. Jde o snímkovou frekvenci u Full HD a 2,7K rozlišení. Cena je sice vysoká, ale není s čím porovnat a je nutné si počkat na to, jak zareagují ostatní výrobci. Pokud vlastníte GoPro Hero5 Black nebo nějakou jinou 4K akční kameru, tak si můžete polepšit v případě, že budete chtít natáčet zpomalené záběry. V takovém případě má cenu si pořídit Hero6. Pokud ovšem nahráváte maximálně při 60fps (ať už jde o jakékoliv rozlišení), tak nemá smysl o Hero6 uvažovat a postačí levnější kamery.
 
Já osobně dávám GoPro za novinku palec nahoru. I přes mou velkou kritiku v posledních letech, se GoPro opět vrací na přední příčky mezi výrobci akčních kamer.

Text: Ondřej Kaňa
Zdroj: GoPro

Aktuality

SJCAM C200: nová akční kamera, která je zbytečná

SJCAM přichází na trh s novou akční kamerou. Model C200 bohužel nepřináší nic zázračného. Interpolované 4K rozlišení s maximálně 24 snímky za sekundu a nativní Full HD video s 60fps je dnes už základ. Potěší snad jen vodotěsná konstrukce.

GoPro Hero 9 Black: 5K rozlišení a přední barevný displej

  

Oficiální představení GoPro Hero9 Black odhalilo, že tato nová akční kamera nabídne až 5K rozlišení a na přední straně se nově objeví barevný selfie displej. Jaká je cena novinky a co všechno GoPro Hero9 Black nabízí?

Niceboy VEGA X - videopohled na akční kameru

Nativní 4K rozlišení, stabilizace X-STEADY či 2" dotykový displej nabízí nová akční kamera Niceboy VEGA X, kterou si představíme ve videopohledu. Jaké funkce nabízí nejnovější přírustek mezi akčními kamerami?

Niceboy VEGA X PRO VS GoPro Hero8 Black VS DJI Omos Action

GoPro Hero8 Black, DJI Osmo Action i Niceboy VEGA X PRO jsou akční kamery, které zvládají 4K 60fps rozlišení a jsou vodotěsné bez pouzdra. Jak si tyto akční kamery vedou ve srovnání parametrů a jaká je cena?

Niceboy VEGA X: levná 4K akční kamera se stabilizací

Niceboy na český trh uvede další novou akční kameru. Model VEGA X bude disponovat reálným 4K rozlišením či dotykovým displejem a zaujmout by měl hlavně svou nízkou cenou. Co vše kamera umí a jaká bude cena?

Niceboy VEGA X PRO – 4K 60fps video a vodotěsnost do 12 m

Na český trh přichází nová akční kamera, která podporuje 4K 60fps video a navíc je vodotěsná i bez pouzdra. Niceboy VEGA X PRO bude mít dokonce dva displeje. Jaká je cena a co vše tato nová akční kamera umí?

Jak a podle čeho správně vybrat kameru do auta?

Výrobci kamer do auta se nás snaží přesvědčit, že nejdůležitější jsou funkce jako je hlášení z vybočení z pruhu nebo hlášení radarů. Jenže neměla by u kamery být důležitější kvalita videa? Jakou kameru do auta koupit?

Fimi Palm Gimbal: konkurence pro DJI Osmo pocket?

Fimi je společnost, která je výrobcem akční kamery Xiaomi a také dronu Xiaomi. Nyní na trh přichází s malou kamerou na 3-osém gimbalu. Fimi Palm nabídne 4K video a kodek H.265. Co všechno ještě umí?

SJCAM SJ10 PRO: SJCAM chrlí jednu kameru za druhou

Značce SJCAM se celosvětově nedaří. To je možná také důvod, proč jen pár měsíců po představení modelu SJCAM SJ9 Strike láká na novinku. Na svět se totiž chystá SJCAM SJ10 PRO. Bude mít vůbec co nabídnout?

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde