GoPro Hero 6 Black VS Yi 4K+. Jakou akční kameru koupit?

GoPro Hero 6 VS Yi 4K+

Nejnovější akční kamera od GoPro nemá konkurenci, co se rozlišení a počtu snímků za sekundu týče. Jak si povede Hero6 ve srovnání s akční kamerou Yi 4K+, která zvládá nativní 4K 60fps rozlišení? Srovnali jsme je.

Oficiální představení GoPro Hero6 ukázalo, že GoPro umí reagovat na velkou konkurenci mezi akčními kamerami a jejich novinka má několik prvenství. Ostatní firmy musí reagovat obzvláště, co se snímkové frekvence týče. Jediná kamera na trhu, která se alespoň minimálně k Hero6 přibližuje, je Yi 4K+ (recenze Yi 4K+). Osobně tuto akční kameru od Yi Technology považuji za nejlepší na trhu, co se kvality videa týče. Jak si vedou GoPro Hero6 a Yi 4K+ ve vzájemném srovnání?

Srovnání parametrů

 
Z tabulky je patrné, že hlavní hardwarový rozdíl mezi GoPro Hero6 a Yi 4K+ je v použitém čipu. Yi sází na čip od americké společnosti Ambarella. Jaké jsou rozdíly mezi čipy Ambarella najdete v našem článku. Ambarella H2 je čtyř jádrový čip, který je vyrobený 14nm technologií výroby. O čipu G1, použitého u Hero6 toho moc nevíme. Jen, že se jedná o vlastní výrobu GoPro a ti tvrdí, že se jedná o čip, který je 2x výkonnější, než ten použitý u GoPro Hero5 Black. GoPro se nezmiňuje ani o tom, jaký senzor byl použitý u Hero6. Jedná se ovšem o 12MPx senzor a s největší pravděpodobností se bude jednat o ten stejný, který využívá i Yi 4K+.
 
Tip: GoPro Hero6 Black zakoupíte také na Alza.cz
 

Obě kamery zvládají nativní 4K 60fps rozlišení. Rozdíl nastává u 2,7K videa. U Yi 4K+ najdeme běžných 60fps, GoPro Hero6 má u tohoto rozlišení 120 snímků za sekundu. S GoPro lze tedy vytvářet slow motion videa už při takto vysokém rozlišení. Dvojnásobný počet snímků za sekundu má Hero6 i u 1080p (FullHD) rozlišení. Yi 4K+ disponuje u FullHD videa 120fps a GoPro Hero6 je první kamera na světě, která má u tohoto rozlišení 240 snímků za sekundu. Pokud chcete sáhnout po 240fps u akční kamery Yi 4K+, tak se musíte spokojit s HD rozlišením. Trochu s podivem je, že u tohoto rozlišení má GoPro Hero6 Black jen 60fps.

Zůstaňme ještě u videa a zaměřme se na datový tok (více o datovém toku v našem slovníčku pojmů). Datový tok je důležitý pro celkovou kvalitu nahrávaného videa. GoPro Hero6 Black má maximální datový tok u 4K 60fps rozlišení 78Mbps a to jen v režimu Protune. Při normálním nahrávaní je to 60Mbps. Pokud se podíváme na Yi 4K+, tak zjistíme, že tato akční kamera má u 4K 60fps rozlišení datový tok videa 135Mbps! A 60Mbps má Yi 4K+ u 1080p 60fps videa. Pochopitelně je možné se odvolat na to, že Hero6 Black nahrává videa v H.265 kodeku, kdežto Yi 4K+ v H.264. I tak je hodnota datového toku u GoPro Hero6 zarážející.
 
Tip: srovnání GoPro Hero 6 Black s GoPro Hero 5 Black
Obě kamery mají dotykový displej s živým náhledem nahrávaného videa, ten u Yi 4K+ je o 0,2" větší. Mnohem zajímavější je ovšem kapacita baterie. Obě kamery mají kapacitu větší, než je běžné u většiny jejich konkurence. Yi 4K+ ovšem v této disciplíně dominuje s kapacitou 1400 mAh. GoPro Hero6 Black má kapacitu baterie 1220 mAh.
 

GoPro Hero6 je vybavena GPS a do videa je možné přidat informace o aktuální rychlosti, přetížení či nadmořské výšce. Dokonce lze do videa vložit trasu, po které se kamera pohybovala při nahrávání. Yi 4K+ GPS modul nemá a o tyto možnosti jste tak ochuzeni. Obě kamery je pak možné ovládat pomocí hlasových pokynů. GoPro Hero6 i Yi 4K+ zvládají fotit do RAW a nahrávají stereo zvuk. Stejně jsou na tom i s podporou dálkového ovládání a externího mikrofonu. Z nepochopitelného důvodu chybí kameře Yi 4K+ HDMI port. Obě kamery mají WiFi či Bluetooth a připojit je k PC je možné pomocí USB typu C.

A jak je to se stabilizací? Yi 4K+ může stabilizovat video do 4K 30fps rozlišení, přičemž u ostatních rozlišení je to maximálně do 60fps. U Hero6 lze využít elektronickou stabilizaci až do 4K 30fps rozlišení. U 4K 60fps, 2.7K 120fps a 1080p 240fps stabilizace dostupná není, u dalších rozlišeních je ústupkem zmenšení FOV o 5%.

Velmi důležitá je u akčních kamer také jejich odolnost proti vodě. GoPro Hero6 Black lze vzít až do hloubky 10 metrů a nepotřebuje k tomu žádné pouzdro. Abyste mohli vzít Yi 4K+ do vody, tak pouzdro je nezbytností. V tomto případě přijdete o kvalitu nahrávaného zvuku, ovšem s kamerou můžete až do 40 metrů.
 

Cena

U GoPro vždy platilo, že na své produkty nasazuje vysokou cenu. U Yi zase platí přesný opak. Je tady jasné, že mezi GoPro Hero6 a Yi 4K+ bude velký cenový rozdíl. Ten je způsoben také tím, že Hero6 je novinka a Yi 4K+ se již delší dobu prodává. V neposlední řadě je nutné si přiznat, že GoPro Hero6 Black toho prostě nabízí podstatně víc. Aktuální cenové srovnání akčních kamer Yi 4K+ a GoPro Hero 6:

GoPro HERO6 Black Edition lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Xiaomi Yi 4K+ (4K Plus) lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Závěr, klady a zápory GoPro Heo6 Black a Yi 4K+

Je nutné si položit otázku: budete nahrávat slow motion videa? Ano? Pak rozhodně sáhněte po GoPro Hero6 Black, která v současnosti jako jediná nabízí 120fps u 2,7K rozlišení a 240fps u Full HD. Chcete nahrávat klasická videa? Tak rozhodně postačí Yi 4K+, která je prostě stále skvělá. Nějaké to slow motion navíc natočíte i s Yi 4K+ při 1080p 120fps rozlišení. Cena také může hovořit pro Yi 4K+, i když jí schází například GPS a při vložení této akční kamery do pouzdra přijdete o kvalitní nahrávaný zvuk.

Obě kamery navíc můžete porovnat s dalšími 4K akčními kamerami na českém trhu v našem katalogu.
 
Klady GoPro Hero6
 
  • 4K 60fps rozlišení
  • 2,7K 120fps rozlišení
  • 1080p 240fps rozlišení
  • GPS
  • odolnost proti vodě bez pouzdra
  • H.265 kodek videa
Zápory GoPro Hero6 Black
 
  • jen 60fps u 720p rozlišení
  • nízký datový tok videa

Vybíráte akční kameru? TOP 20 kamer dle ceny zde

Klady Yi 4K+
 
  • 4K 60fps rozlišení
  • vysoký datový tok nahrávaného videa
  • kapacita baterie
  • velký displej
  • cena
Zápory Yi 4K+
 
  • absence HDMI
Jaká akční kamera je podle Vás nejlepší? A vybrali byste si Yi 4K+ nebo GoPro Hero6 Black? Napište do diskuze.

Aktuality

SJCAM M20: nová mini kamera

Nová kamera od SJCAM s označením M20 bude disponovat 16Mpx senzorem od Sony, stabilizací pomocí gyroskopu a nabídne 2K rozlišení.

Objektivy Zeiss pro telefony iPhone

Společnost Zeiss představila nové objektiy, které jsou určeny pro mobilní telefony iPhone z řady 6. A můžete si pořídit makro, širokoúhlý nebo teleobjektiv.

Movi: 4K kamera pro živé streamy

Na veletrhu CES v Las Vegas byla představena 4K kamera, která nese jednoduchý název Movi a je určena pro živé streamy!

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde