Dotykový displej u akčních kamer. Má smysl?

Akční kamery jako jsou GoPro Hero5 Black, Xiaomi Yi 4K či SJCAM SJ6 Legend sází na velký dotykový displej na zadní straně. Mají dotykové displeje smysl? A jak fungují v praxi?

V poslední době se nám u akčních kamer rozmohl takový "nešvar". Výrobci začali sázet na dotykové displeje, díky kterým probíhá ovládání kamery. V česku se v současné době prodávají kamery GoPro Hero5 Black, Xiaomi Yi 4K a SJCAM SJ6 Legend (v příštím roce dorazí i SJ7 Star) s dotykovým displejem.

Výše zmínění výrobci k dotykovým displejům přistoupili různě. Nebudeme ani tak řešit velikost displeje, ale spíše praktickou stránku celého ovládání.

Xiaomi Yi 4K
Xiaomi Yi Action 2 4K lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
 
Pokud si koupíte kameru Yi 4K, tak v prodejním balení nenajdete žádné pouzdro a kamera sama osobě není voděodolná. Pokud si pouzdro koupíte a kameru do něj vložíte, tak na dotykový displej zapomeňte. Xiaomi Yi 4K sice nabízí režim ovládání kamery v pouzdru přes jedno tlačítko, ale jde spíše o stav nouze. Zvládnete zahájit nahrávání videa či pořídit fotografii, pro větší možnosti nastavení musíte kameru z pouzdra vyndat. Samotný displej reaguje na dotyky velmi dobře, i když občas se zamyslí. Není to ale nic tragického.
 
SJCAM SJ6 Legend
SJCAM SJ6 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
 
V prodejním balení kamery SJ6 Legend najdete ochranné pouzdro, se kterým je tato kamera od SJCAM voděodolná do hloubky 30 metrů. V tomto pouzdru ale není možné ovládat kameru přes dotykový displej. Na to u SJCAM pamatovali a přibalili náhradní dvířka, se kterými displej reaguje na dotyky. S těmito dvířky se ovšem sníží voděodolnost pouzdra na 3 metry. Bohužel displej i bez pouzdra reaguje na dotyky spíše sporadicky a je nutné se obrnit větší dávkou trpělivosti. Popřípadě můžete ovládat kameru pomocí tří tlačítek, které na kameře naleznete (to lze i u kamery vložené do pouzdra).
 
GoPro Hero5 Black
GoPro HERO5 Black Edition lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
 
Asi nejlépe má vyřešeno dotykové ovládání přes displej kamera GoPro Hero5 Black. Ta totiž nepotřebuje žádné pouzdro a voděodolná je i bez něj do hloubky 10 metrů, což pro 99% majitelů kamery bude dostatečné. Reakce na dotyk jsou velmi dobré a navíc kamera podporuje i hlasové ovládání.
 
Osobně považuji dotykový displej u akční kamer jako slepou uličku a to hlavně v případě, kdy kamera potřebuje k ochraně proti vodě pouzdro. V podstatě jediné přijatelné řešení je to, které používá GoPro u své Hero5 Black. Ovšem ani zde to není tak jednoduché. V momentě kdy jste pod hladinou vody, tak displej vlivem tlaku reagovat nebude vůbec, popřípadě jen velmi špatně.
 

Jednodušším řešením pro ovládání akčních kamer je dálkové ovládání (dá se dokoupit ke všem výše zmíněným kamerám), které když je navíc voděodolné a dá se umístit třeba na zápěstí, tak je ideálním doplňkem, který usnadní ovládání kamery.

Co si myslíte o dotykových displejích u akčních kamer? Napište do diskuze:

 

Aktuality

Recenze akční kamery Niceboy VEGA 6 star. Jak uspěla?

Niceboy VEGA 6 star se chce stát hvězdou mezi akčními kamerami. Zazáří na tomto přeplněném nebi se svým videem a optickou stabilizací? VEGA 6 star prošla naším testem, jak v recenzi dopadla?

Po SJCAM SJ8 PRO se do prodeje dostávají i SJ8+ a SJ8 Air

Série akčních kamer SJ8 od SJCAM má celkem tři kamery, nejvyšší model se už nějakou dobu prodává i v ČR. Nyní se do prodeje dostávají i další dva modely SJ8+ a SJ8 Air. Jaká je jejich česká cena? A mají vůbec tyto kamery smysl?

Testujeme Niceboy Vega 6 star s optickou stabilizací

Akční kamera Niceboy Vega 6 star dorazí během pár dnů na české pulty. Tato kamera s nativním 2K rozlišením či optickou stabilizací videa právě dorazila na recenzi. Máte na kameru VEGA 6 star otázky? Ptejte se!

Akční kamera Niceboy Vega 5 za 3990Kč jen do 17.6.2018!

Stále ještě TOP model akční kamery od Niceboy s 4K rozlišením můžete až do neděle u jednoho prodejce zakoupit za akční cenu 3990Kč. Vega 5 má čip Ambarella, senzor Sony a u Full HD videa disponuje až 120fps.

SJCAM SJ8 Pro: první 4K 60fps videa natočená kamerou

Začátek prodeje akční kamery SJCAM SJ8 Pro je na spadnutí a na internetu se objevují první videa natočená touto kamerou ve 4K 60fps rozlišení. Podívejte se jak kvalitně SJ8 Pro s čipem Ambarella a senzorem Sony nahrává.

SJCAM SJ8 PRO oficiálně: konkurence pro Yi 4K+ je na světě

Akční kamera SJCAM SJ8 Pro je oficiálně představena a do prodeje se dostane za pár týdnů. Známe specifikace a čínskou cenu. Zaujme hlavně 4K 60fps rozlišení, velký dotykový displej a kodek videa H.265. Co vše o kameře víme?

GoPro Hero VS Hero 5 VS Hero 6: rozdíly akčních kamer

Nejnovější model akční kamery od GoPro je zároveň ten nejlevnější. Jaké jsou ovšem rozdíly mezi kamerami od GoPro? Podívejte se na srovnání parametrů akčních kamer Hero, Hero5 a Hero6, které jsou jinak designem úplně stejné.

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde