Ambarella A7, A12, A9, H2. Jak je to s čipy pro akční kamery?

Ambarella je asi nejznámější a největší výrobce čipů pro akční kamery. Nejrozšířenějším čipem v akčních kamerách je Ambarella A12, jak je na tom ve srovnání s ostatními? Probereme ty nejpoužívanější u akčních kamer.

Čip v akční kameře je jedním z nejdůležitějších kousků hardwaru. On se stará o zpracování videa a na něm je také to, jak si povede akční kamera při stabilizaci videa. Pochopitelně je důležitý také senzor v kameře. Pokud čip podporuje stabilizaci a 4K rozlišení, ovšem senzor to neumí, tak má majitel akční kamery smůlu. Senzorům se ale v tomto článku věnovat nebudeme.

Americká společnosti Ambarella je nejspíše největším producentem čipů. Probereme si některé, jenž u akčních kamer můžete najít. Zaměříme se na výkon (počet jader), maximální datový tok (čím více, tím kvalitnější video), stabilizaci a další.

Ambarella A7

  • Procesor: 1 jádro (700 Mhz)
  • Technologie výroby:  32nm
  • Nejvyšší rozlišení: 2304 x 1296 30fps
  • Maximální datový tok: 35Mbps
  • Stabilizace: nepodporuje
Tento čip se u nových akčních kamer nevyskytuje a jedná se o nejstarší kus HW v našem výčtu. Můžete ho najít ve stále prodávané Yi Action Camera. Tento čip podporuje u 1080p videa maximálně 60 snímků za sekundu. Bohužel tento čip neumí stabilizovat video.
 

Ambarella A12S

  • Procesor: 1 jádro (792 Mhz)
  • Technologie výroby:  28nm
  • Nejvyšší rozlišení: 4K 30fps
  • Maximální datový tok: 60Mbps
  • Stabilizace: elektronická do 1080p 60fps rozlišení
Jedná se o nejrozšířenější čip v akčních kamerách, který podporuje 4K rozlišení. Důvod je jednoduchý, mezi 4K čipy od společnosti Ambarella jde o nejlevnější 4K čip. Oproti A7 je vyroben 28nm technologií, což má příznivý vliv na spotřebu energie a zahřívání. U 1080p rozlišení je možné využít až 120fps, ovšem vzhledem k nízkému výkonu tohoto čipu, se jedná o nejméně kvalitní video ze všech, které 120fps podporují. Elektronickou stabilizaci pak lze použít až do 1080p 60fps rozlišení a jako jediný z našeho výčtu má u 2,7K rozlišení k dispozici jen 30fps. Maximální podporovaný datový tok u 4K rozlišení je 60Mbps. Z našich recenzí jsou zástupcem tohoto čipu Niceboy Vega 5 a SJCAM SJ7 Star.
Niceboy VEGA 5 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Ambarella A9SE

  • Procesor: 2 jádra (2 x 1000 Mhz)
  • Technologie výroby: 28nm
  • Nejvyšší rozlišení: 4K 30fps
  • Maximální datový tok: 100Mbps
  • Stabilizace: elektronická do 2,7K 60fps rozlišení
Je důležité si čip neplést s Amabarella A9. Ambarella A9SE je novější a výkonnější. Podle označení to nevypadá, ale jedná se také o daleko výkonnější hardware než u výše zmíněného čipu A12. Ambarella A9SE má dvou jádrový procesor, díky vyššímu výkonu lze využít elektronickou stabilizaci až do 2,7K rozlišení s 60 snímky za sekundu. Také 120fps u Full HD videa trpí méně na šum než je tomu u Ambarella A12. Pokud budete chtít s tímto čipem nahrávat videa ve 4K 30fps rozlišení, tak je možné využít až 100Mbps datový tok. A to je hodnota opravdu úctyhodná. S tímto čipem jsme v recenzi měli akční kameru Yi 4K a Amaberlla A9SE je také v akční kameře GoPro Hero5 Black.
Xiaomi Yi Action 2 4K lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Ambarella H2

 
  • Procesor: 4 jádra (4 x 1000 Mhz)
  • Technologie výroby: 14nm
  • Nejvyšší rozlišení: 4K 90fps
  • Maximální datový tok: 135Mbps
  • Stabilizace: elektronická do 4K 60fps rozlišení

Ambarella H2 je nejvýkonnější čip, který se objevuje u akčních kamer (ke dni vydání článku je použit u jedné jediné akční kameře). Ten podporuje maximální datový tok 135Mbps a takto vysoký datový tok je u videa znát. Čip je schopný nahrávat videa až do 4K rozlišení s 90 snímky za sekundu (AVC formát) a stabilizaci lze využít dokonce až při 4K 60fps rozlišení. Tady ovšem narážíme na výše zmíněnou podporu i od senzoru. Ambarella H2 je použita u akční kamery Yi 4K+, kterou jsme měli v recenzi, ovšem tato kamera nedosahuje nejvyšších specifikací, kterými čip disponuje. 14nm proces výroby procesoru zaručuje nejnižší spotřebu energie ze všech uvedených.

Xiaomi Yi 4K+ (4K Plus) lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Spousta výrobců se chlubí, že jejich kamera má 4K rozlišení či 120fps u Full HD videa. Je ovšem se zaměřit na to, jaká je kvalita těchto videí. Ambarella A12 není vůbec špatný čip a zvláště v kombinaci se senzorem Sony IMX117 dosahuje skvělých výkonů. Ovšem kamery s Ambarella A9SE jsou na tom prostě lépe. Vyšší datový tok u videa zaručuje video s více detaily a také schopnost stabilizovat video až do 2.7K 60fps rozlišení. Tedy majitelé kamer s tímto čipem nejsou odkázáni jen na nahrávání stabilizovaného videa u Full HD rozlišení. Ambarella H2 je pak kapitola sama pro sebe a kamera Yi 4K+ ukazuje, že jde o nejlepší čip na trhu a zatím se této akční kameře žádná v kvalitě videa nevyrovná. Proto také je Yi 4K+ nejlepší akční kamerou v našem výčtu TOP akčních kamer.

Text: Ondřej Kaňa
Zdroj: Ambarella

Aktuality

Sony představilo novou DSLR Alpha A68

Nový foťák od Sony Alpha A68, který byl právě představen, si půjčuje senzor z nejvyššího mode A77 II, má 24MPx a 79 ostřících bodů.

Elephone 4K levná akční kamera

Maďarský výrobce mobilních telefonů Elephone se pouští do boje i s outdoorovými kamerami. Jejich první kamera by měla umět 4K video.

Eken H3: levná 4K kamera na sport

Nová kamera od Eken s označením H3 bude umět nahrávat videa až do rozlišení 4K. A měla by být velmi levná!

Canon EOS M10 - nová bezzrcadlovka

18Mpx APS-C snímač, Full HD video, výklopný displej. To je nová bezzrcadlovka EOS M10, kterou představila společnost Canon

iPhone 6S: nejlepší fotomobil současnosti?

Apple vybudoval svou pověst mobilních telefonů se skvělým fotoaparátem ne díky množství pixelů, ale na samotné kvalitě fotek. Jak je na tom nový iPhone 6S?

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde