Yi Lite VS SJCAM SJ5000x Elite: srovnání akčních kamer

Ač to vypadalo, že se letos nedočkáme žádné nové akční kamery s 1080p 60fps rozlišením, tak opak je pravdou. Yi Lite je taková novinka a my jsme ji srovnali s velmi oblíbenou SJCAM SJ5000x Elite. Jakou kameru koupit?

SJCAM SJ5000x Elite je stálice na trhu s akčními kamerami. Nejen, že si velmi dobře vedla v naší recenzi, tak jsme ji také zařadili mezi TOP akční kamery a to hlavně pro svůj skvělý poměr ceny a výkonu. Na trhu se ovšem velmi brzo objeví také Yi Lite, která nabízí také Full HD video s 60 snímky za sekundu. Jaké jsou rozdíly mezi SJCAM SJ5000x Elite a Yi Lite?

Cena

Akční kamera Yi Lite se již začíná prodávat i v ČR (cena níže). Jestli Yi Lite nahradí Yi Action, kterou jsme měli v recenzi, není jistéSJCAM SJ5000x Elite se prodává již od konce roku 2015 a cena v Česku se od začátku prodeje značně snížila a to až o 50%!

Xiaomi YI Lite lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

SJCAM SJ5000X Elite lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Srovnání SJCAM SJ5000x Elite a Yi Lite

 
Ač to tak na první pohled nevypadá, tak mezi akčními kamerami SJCAM SJ5000x Elite a Yi Lite jsou značné rozdíly. Yi Lite sice nabízí senzor s vyšším rozlišením (stejný je například u kamery SJCAM M20), ovšem ze zkušeností je jasné, že Sony IMX206 má oproti IMX078 více šumu ve videu a navíc si hůře poradí s nižším osvětlením. Rozdíl je i v použitém čipu a proto také Yi Lite zvládá nižší rozlišení než SJCAM SJ5000x Elite. Obě kamery mají jako své maximum 4K rozlišení, ovšem v obou případech jde pouze o digitální dopočet a opravdového UltraHD se tak nedočkáme. 24 snímků za sekundu, které má k dispozici SJ5000x je navíc vhodné pro maximálně timelapse video, Yi Lite se svými 15fps navíc nebude k použití už snad vůbec.
 
SJCAM SJ5000x Elite nabízí nativní 2K rozlišení s 30fps, u Yi Lite je k dispozici toto rozlišení pouze v poměru stran 4:3, tedy zde si budete muset vystačit jen u Full HD videa. Obě kamery mají u 1920x1080 rozlišení k dispozici 60fps a u HD videa lze nastavit 120fps.
 
Rozdíl je také v použité stabilizaci videa. SJCAM SJ5000x Elite využívá optickou stabilizaci pomocí gyroskopu a je tak dostupná u všech rozlišení, kterými kamera disponuje. Yi Lite sází na elektronickou stabilizaci a tu lze zapnout při těchto rozlišeních: 1440P 30fps (4:3);1080P 30fps;1080P 60fps;720P 30fps;720P 60fps.
 
 
V čem vede Yi Lite je kapacita baterie. Baterie s kapacitou 1200 mAh totiž dle výrobce vydrží 130 minut při 1080p 60fps rozlišení. SJCAM SJ5000x Elite při tomto rozlišení vydrží maximálně 90 minut.
 
Pokud bude na Yi Lite nasazena nízká cena, tak by to mohl být trhák mezi 1080p 60fps akčními kamerami. SJCAM SJ5000x Elite bude jistě dražší kamerou a to hlavně pro optickou stabilizaci či možnost fotit do RAW. Jakou kameru byste si vybrali Vy? Napište do diskuze.

Text: Ondřej Kaňa
Zdroj: sjcamhd.com a Yitechnology.com

Aktuality

Frodo: akční kamera a sportovní náramek v jednom

Bude tohle prodejní hit? Frodo minimálně vypadá velmi slibně - outdoorová kamera a sportovní náramek v jednom. Navíc nepotřebuje žádné speciální držáky a umístit Frodo jako kameru je možné kamkoliv.

Foxeer Legend 1: akční FPV kamera pro RC nadšence

Jste nadšenci do RC modelů nebo si chcete koupit vlastní dron? A už jste přemýšleli, jakou kameru si pořídit pro nejlepší záběry? Foxeer přichází s novou FPV akční kamerou!

OKAA: outdoorová 2K kamera, která má tachograf

Okaa je nejen akční kamera, která je voděodolná. Lze ji použít i jako záznamovou kameru s tachografem. Navíc nahrává videa až do rozlišení 1440p a má 16MPx senzor od Sony.

Campark ACT70: outdoorová kamera, která vibruje

V nepřeberném množství akčních kamer je velmi těžké přijít s něčím novým. Už ani dálkové ovládání nepřekvapí a tak to Campark zkouší s vibrací. K čemu je?

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde