Yi 4K vs SJCAM SJ7 Star: souboj akčních kamer z testu

Akční kamery SJCAM SJ7 Star i Yi 4K prošly naším redakčním testem. Ač obě kamery zvládají 4K rozlišení či mají elektronickou stabilizaci videa, tak rozhodně nejsou stejné. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Akční kamery SJCAM SJ7 Star i Yi 4K se řadí do nejvyššího segmentu, tedy alespoň svými parametry. Na první pohled jsou obě kamery stejné, ale rozdíly se najdou. Jaké jsou?

Hardware

SJCAM SJ7 Star je vybavena procesorem Ambarella A12 a senzorem Sony IMX117 s 12MPx rozlišením. Yi 4K sází na procesor Ambarella A9SE a senzor Sony IMX377 se stejným rozlišením jako v případě SJ7 Star.
 
Ač dle označení by to vypadalo, že lepší procesor je použit u SJCAM, tak opak je pravdou. Ambarella A12 je jednojádrový procesor a A9SE dvoujádrový. Rozdíly poznáte hlavně u snímkové frekvence, kdy Yi 4K zvládá 60fps až u 2.7K rozlišení, kdežto u SJCAM SJ7 Star je při takovém rozlišení k dispozici jen 30 snímků za sekundu. Také je znát práce procesoru u 1080p 120fps videa, kdy u Yi 4K takové video trpí menším šumem a má větší ostrost.
 
Obě kamery mají dotykový displej, ten u Yi 4K má 2,19" a u SJCAM už dlouhodobě sází na 2" displeje. Displeje nabízejí živý náhled nahrávaného videa, odezva na dotyky je mírně lepší u Yi 4K. Co je potěšující u SJCAM je, že nechali kameře tlačítka a pokud jste pod vodou, tak lze kameru ovládat pomocí nich. Navíc u SJCAM přibalili i dvířka, se kterými displej v obalu kamery reaguje až do hloubky 3 metrů. Tady by se v Yi mohli poučit od SJCAM.
 
V čem Yi 4K vede o celou třídu je kapacita baterie a výdrž na jedno nabití. Yi 4K vydrží nahrávat s baterií o kapacitě 1400 mAh ve 4K rozlišení téměř 4 hodiny, u SJ7 Star dojde kapacita baterie v tomto nejvyšším rozlišení po 40 minutách.
 
Dalším rozdílem je FOV, tedy úhel záběru objektivu. SJCAM SJ7 Star má 166° a u Yi 4K byl použit objektiv s FOV 155°. Světelnost objektivu u SJ7 je f/2,5 a u Yi 4K f/2,8.
 

Stabilizace

O stabilizaci jsem toho napsal hodně v recenzích u obou kamer, vynechám její kvality s jednotlivými firmwary, které byly dostupné v době testování kamer a zmíním jen to nejpodstatnější: u SJCAM SJ7 Star je EIS stabilizace dostupná do 1080p 60fps rozlišení a u Yi 4K lze stabilizovat video až při 2.7K 60fps rozlišení.
 

Kvalita videa a fotek

Yi 4K má příslib, že ji novější aktualizace naučí fotit do RAW, to u SJ7 Star se obávám, že k tomu nedojde. Celkově menší SW zásah do fotek je u Yi 4K a u této akční kamery je také o něco větší ostrost. Nevím proč, ale v konečném důsledku na mě lépe působí fotky z kamery SJCAM SJ7 Star. To je ovšem jen můj pocit. V čem má SJCAM SJ7 Star navrch je možnost volby dlouhých expozic a tím má schopnost fotit v noci. Kvalitu fotek u kamer porovnejte sami: recenze SJCAM SJ7 Star, recenze Yi 4K.
 
4K video je u obou kamer na srovnatelné úrovni, a to jak v ostrosti, tak i barevném podání. Dokonce i datový tok videa v tomto rozlišení je u obou kamer stejný a to 60Mbps.
 
Yi 4K je na tom lépe s fps u 2.7K rozlišení, kdy má k dispozici až 60 snímků a tím je pro většinu uživatelů i toto rozlišení použitelnější. A to hlavně lepší plynulostí videa, než tomu je u SJCAM SJ7 Star s 30fps.
 
1080p 60fps video má lépe zvládnuté a to hlavně v ostrosti Yi 4K. Celkově ale obě kamery produkují velmi kvalitní záběry, pro Yi 4K hovoří vyšší datový tok videa v tomto rozlišení: 45 vs 35Mbps.

Příslušenství

K oběma kamerám se dá přikoupit dálkové ovládání a jak SJCAM SJ7 Star, tak i Yi 4K dokáží fungovat s externím mikrofonem. V čem ale vede akční kamera od SJCAM je množství příslušenství v prodejním balení. S Yi 4K totiž nedostanete ani ochranné pouzdro, kdežto u SJCAM je přibaleno a kamera je s ním voděodolná do 30 metrů. Navíc u SJ7 je v prodejním balení i držák na řídítka kola, stativový držák, 4 nalepovací držáky a z toho 2 otočné a spousty dalších kousků příslušenství.
 

Cena

SJCAM SJ7 Star se teprve v dubnu 2017 dostala na trh a Yi 4K se prodává už od konce loňského roku. To se taky odráží na ceně, kdy Yi 4K se dá zakoupit daleko levněji. Nutné ale počítat s tím, že k Yi 4K si budete muset dokoupit alespoň pouzdro. Aktuální cena SJCAM SJ7 Star a Yi 4K na českém trhu:

Xiaomi Yi Action 2 4K lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

SJCAM SJ7 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Kterou kameru byste si vybrali Vy? Je podle Vás lepší SJCAM SJ7 Star nebo Yi 4K? Napište do diskuze:

Aktuality

Recenze akční kamery Niceboy Vega 4K

Outdoorová kamera Niceboy Vega 4K dokáže nabídnout u Full HD videa 60fps, má 2" displej a v balení najdeme voděodolný dálkový ovladač. Jak si vedla v našem testu?

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde