Yi 4K+ vs GoPro Hero5 Black: srovnání parametrů

Akční kamera Yi 4K+ vyvolala po svém uvedením velkou odezvu a to hlavně proto, že se stala první kamerou s 4K 60fps videem. Jak si vede ve srovnání parametrů s kamerou GoPro Hero5 Black?

Yi Technology už se svým předchozím modelem Yi 4K (recenzi najdete zde) slaví poměrně velký úspěch a o velký rozruch se postarala i novinka Yi 4K+ (více o novince zde). Ta jako první akční kamera na světě totiž přináší 4K rozlišení s 60 snímky za sekundu a velký datový tok videa.

Yi 4K+ vs GoPro Hero5 Black srovnání

Za lídra na trhu s akčními kamerami se vždy považovala společnost GoPro, jenže už s vydáním nejnovějšího modelu Hero5 Black to vypadalo, že jim lehce ujíždí vlak. Pojďme se podívat na srovnání některých technických parametrů kamer Yi 4K+ a GoPro Hero5 Black:

Je nutné říci, že GoPro tají informace o použitém procesoru a senzoru, ale vzhledem k tomu, že se na spoustě zahraničních webů uvádí výše napsaný hardware, tak to budeme brát jako skutečnost.

Obě kamery tak sází na stejný senzor od Sony s rozlišením 12MPx, který se dá považovat za velmi povedený a určitě jde o dobrou volbu. GoPro Hero5 Black i Yi 4K+ dokáží fotit do RAW.

Rozdíl nastává u použitého procesoru, výrobce je stejný, ale rozdíl je u použitého typu. Ambarella A9SE (stejný procesor najdeme u Yi 4K), který používá Hero5 Black je dvou jádrový procesor ARM Cortex-A9 s taktem 800 MHz. U Yi 4K+ byl použit Ambarella H2, tedy čtyř jádrový procesor ARM Cortex-A53 s taktem 1200 Mhz. Díky většímu výkonu se u akční kamery Yi 4K+ dočkáme 4K rozlišení s 60 snímky za sekundu a podpory kodeku H.265. Datový tok videa u Yi 4K+ bude 120 Mbps (procesor zvládá až 135Mbps), což je dvojnásobná hodnota než u Hero5 Black.

Ambarella H2 je dokonce schopná pracovat až se 120fps u 4K videa při kodeku H.264, to je ale nad síly použitého senzoru, takže se této snímkové frekvence u Yi 4K+ nedočkáme (ale těším se na další model kamery!). Ostatní rozlišení a snímkové frekvence jsou u obou kamer stejné.

Obě dvě kamery využívají EIS stabilizaci videa, procesor H2 podporuje "3D stabilizaci" a jestli bude opravdu kvalitnější nebo se jedná jen o marketingový název, na to si budeme muset ještě počkat. U Hero5 Black jde EIS použít do 2,7K 60fps rozlišení a u Yi 4K+ až do 4K 30fps rozlišení. 

Jak Hero5 Black, tak i Yi 4K+ podporují připojení externího mikrofonu, u GoPro přes redukci a u Yi 4K+ lze externí mikrofon připojit rovnou k USB-C konektoru.

Yi 4K+ je na tom lépe s kapacitou baterie, kterou má o 180 mAh vyšší než Hero5 Black. Navíc už zmíněný procesor Ambarella H2 je vyroben 14 nm technologií, což zaručuje opravdu nízkou spotřebu energie (Ambarella A9SE použitá u Hero5 Black je vyrobena 24 nm procesem).

GoPro Hero5 Black má na zadní straně 2" dotykový displej a na přední straně navíc ještě disponuje malým informačním displejem. U Yi 4K+ si musíte vystačit s 2,19" displejem na zadní straně, který je stejně jako u GoPro dotykový.

V čem vede GoPro se svým modelem Hero5 Black je voděodolnost. S kamerou můžete do hloubky až 10 metrů a nepotřebujete k tomu žádné pouzdro. Tedy odpadá problém s dotykovým ovládáním v pouzdru, navíc žádné pouzdro prostě nemusíte řešit a ještě máte volné mikrofony pro lepší nahrávaný zvuk. U Yi 4K+ si budete muset pouzdro dokoupit, pokud budete chtít tuto kameru využívat jako akční.

Ceny obou kamer se na českém trhu pohybují takto:

Xiaomi Yi 4K Plus lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

GoPro HERO5 Black Edition lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Na českém trhu je stále v prodeji i předchozí model Yi Technology, který nabízí stejnou HW výbavu jako GoPro Hero5 Black:

Xiaomi Yi Action 2 4K lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Aktuality

SJCAM C200: nová akční kamera, která je zbytečná

SJCAM přichází na trh s novou akční kamerou. Model C200 bohužel nepřináší nic zázračného. Interpolované 4K rozlišení s maximálně 24 snímky za sekundu a nativní Full HD video s 60fps je dnes už základ. Potěší snad jen vodotěsná konstrukce.

GoPro Hero 9 Black: 5K rozlišení a přední barevný displej

   Oficiální představení GoPro Hero9 Black odhalilo, že tato nová akční kamera nabídne až 5K rozlišení a na přední straně se nově objeví barevný selfie displej. Jaká je cena novinky a co všechno GoPro Hero9 Black nabízí?

Niceboy VEGA X - videopohled na akční kameru

Nativní 4K rozlišení, stabilizace X-STEADY či 2" dotykový displej nabízí nová akční kamera Niceboy VEGA X, kterou si představíme ve videopohledu. Jaké funkce nabízí nejnovější přírustek mezi akčními kamerami?

Niceboy VEGA X PRO VS GoPro Hero8 Black VS DJI Omos Action

GoPro Hero8 Black, DJI Osmo Action i Niceboy VEGA X PRO jsou akční kamery, které zvládají 4K 60fps rozlišení a jsou vodotěsné bez pouzdra. Jak si tyto akční kamery vedou ve srovnání parametrů a jaká je cena?

Niceboy VEGA X: levná 4K akční kamera se stabilizací

Niceboy na český trh uvede další novou akční kameru. Model VEGA X bude disponovat reálným 4K rozlišením či dotykovým displejem a zaujmout by měl hlavně svou nízkou cenou. Co vše kamera umí a jaká bude cena?

Niceboy VEGA X PRO – 4K 60fps video a vodotěsnost do 12 m

Na český trh přichází nová akční kamera, která podporuje 4K 60fps video a navíc je vodotěsná i bez pouzdra. Niceboy VEGA X PRO bude mít dokonce dva displeje. Jaká je cena a co vše tato nová akční kamera umí?

Jak a podle čeho správně vybrat kameru do auta?

Výrobci kamer do auta se nás snaží přesvědčit, že nejdůležitější jsou funkce jako je hlášení z vybočení z pruhu nebo hlášení radarů. Jenže neměla by u kamery být důležitější kvalita videa? Jakou kameru do auta koupit?

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde