TimeLapse video vs TimeLapse foto. Jaké jsou rozdíly?

Většina akčních kamer má možnost volby mezi Timelapse video a Timelapse foto. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Jaké výhody a nevýhody? Poradíme jak na časosběr.

Vytvořená timelaspe videa patří k velmi oblíbeným nejen na YouTube. Pojďme si nejdříve říct, co to timelapse nebo chcete-li časosběr je a jak vypadá.

Wikipeda říká: Časosběr ve filmu nebo časosběrná fotografie (zrychlená fotografie), anglicky time-lapse, patří do skupiny tvůrčích postupů, které umožňují zaznamenávat události tak, že snímková frekvence záznamu je mnohem nižší než snímková frekvence při přehrávání. Zabývá se fotografickým záznamem příliš pomalých pohybů pro lidské vnímání. Cílem je „rozběhnout“ pohyb složením jednotlivých jeho fází, aby byl pozorovatelný pro lidské oko. Jedná se o záběry pořízené v (relativně) dlouhých časových intervalech a jejich zobrazení ve zrychleném tempu. Jinak řečeno – záznam se provádí frekvencí například jeden snímek za minutu, ale poté se přehrává 25 snímků za sekundu. Tímto postupem je možné zaznamenat i poměrně dlouhé časové úseky (běžně v řádu hodin, dnů, týdnů i měsíců) a přehrát je během několika desítek sekund a v principu tím zobrazení časových událostí zrychlíme. V zásadě jde tedy o techniku užívanou v kinematografii či fotografii.

Vetšina akčních kamer (tedy zvládne-li to jejich HW) má v menu možnost zvolit buď timelapse video nebo timelapse foto.

Time lapse video
Pokud máte v kameře tuto možnost, tak není třeba se o nic víc starat. Kamera za Vás sama vytvoří video, které je tvořeno z fotografií. Stačí jen nastavit interval a spustit nahrávání.
 
Jako nevýhoda je, že s takovým videem nemůžete nijak pracovat. Ve většině případů ani nejde zvolit rozlišení a takové video je pořízeno maximálně v 1080p. Jaký výřez z nativního maximálního rozlišení u kamery (v tomto případě SJCAM SJ5000X Elite) se použije při Timelapse videu ve Full HD, můžete vidět na fotce:
 
 
TimeLapse foto
U Timelapse foto jsou tvořeny jednotlivé snímky a to při maximálním rozlišení senzoru dané kamery. Tedy nejste omezeni maximálně Full HD rozlišením (za předpokladu, že senzor v kameře má vyšší rozlišení). V tomto případě je pak nutné video z těchto fotek provést v postprodukci, tedy pomocí programu, který to umí (Sony Vegas a podobně). Jak můžete vidět na fotografii níže, tak můžete vytvořit 4K video, můžete provést zoom u takového videa nebo změnit pozici videa. O to vše jste u Timelapse video ochuzeni. Nicméně je nutné počítat nejen z výše uvedeným zpracováním fotek, ale také s tím, že na paměťové kartě těch fotek budete mít opravdu hodně.
 
timelapse video vs timelapse foto
 
Výhody a nevýhody obou možností jsou tedy jasné: Timelapse video je jednoduchá možnost, ale bez možnosti nastavení či úprav. Timelapse foto je skvělá pro dodatečné úpravy, či vyšší rozlišení, ale náročná na postprodukci.
 
Využíváte v kameře možnost časosběru? A umí Vaše kamera jak Timelapse foto, tak i Timelapse video? Napište do diskuze:
 

Aktuality

Foxeer Legend 1: akční FPV kamera pro RC nadšence

Jste nadšenci do RC modelů nebo si chcete koupit vlastní dron? A už jste přemýšleli, jakou kameru si pořídit pro nejlepší záběry? Foxeer přichází s novou FPV akční kamerou!

OKAA: outdoorová 2K kamera, která má tachograf

Okaa je nejen akční kamera, která je voděodolná. Lze ji použít i jako záznamovou kameru s tachografem. Navíc nahrává videa až do rozlišení 1440p a má 16MPx senzor od Sony.

Campark ACT70: outdoorová kamera, která vibruje

V nepřeberném množství akčních kamer je velmi těžké přijít s něčím novým. Už ani dálkové ovládání nepřekvapí a tak to Campark zkouší s vibrací. K čemu je?

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde