Slovníček pojmů u akčních kamer. Co je to FOV nebo bitrate?

Spousta zkratek a pojmů se vyskytuje v souvislosti s akčními kamerami. Víte co je to EIS, bitrate, RAW či FOV? Připravili jsme pro Vás slovníček pojmů, se kterými se můžete setkat.

Ať už v našich článcích nebo recenzích akčních kamer se sektáváme s některými pojmy či zkratkami, kterým někteří čtenáří nerozumí. Připravili jsme pro Vás slovníček pojmů, se kterými se můžete sektat:

Bitrate (datový tok)

Datový tok videa je množství digitálních dat přenesených za určitou časovou jednotku (za sekundu). Obecně lze říci, že čím vyšší hodnota, tím kvalitnější digitální video je a zároveň zabere více místa. Některé kamery mají ve svém menu volby datového toku. Ty lepší kamery mají datový tok u 1080p 60fps videa nad 25Mbps a u 4K rozlišení 60Mbps a více.

Dlouhá expozice (nastavení expozičních časů)

Expoziční čas je doba, po kterou je závěrka fotoaparátu otevřena a umožňuje tak světlu dopadat na obrazový senzor fotoaparátu a tedy tuto možnost využijete hlavně při snížených světelných podmínkách. Některé akční kamery tuto možnost ve svém menu mají a lez s nimi tak fotit i v noci. Více informací v našem článku.

EIS

EIS značí elektronickou stabilizaci obrazu. Ta zabraňuje rozmazání videa při točení kamerou, která není pevně upevněna. Více informací najdete v našem článku.

Expozice

Pro pořízení fotografického snímku či videa je potřeba provést expozici, česky vystavení filmu nebo senzoru fotoaparátu světlu z fotografované scény. Celkové relativní množství světla použité k expozici je nepřímo úměrné expozičnímu stupni či hodnotě udávané v jednotkách EV. V jednoduchosti: zvýšením hodnoty expozice je výsledné video či fotografie daleko světlejší a opačně.

Firmware

Firmware je v podstatě "operační systém" kamery, ten se dá aktualizovat a takové aktualizace většinou přináší nové funkce. Aktualizace firmwaru probíhá buď přes aplikaci výrobce, nebo manuálním hráním do kamery.

FOV

FOV je zkratka z anglického field of view neboli zorné pole. Udává, jaký úhel záběru má objektiv kamery. Akční kamery mají širokoúhlý záběr a to většinou více než 150°, což přináší efekt rybího oka. FOV se počítá jak horizontálně, tak i vertikálně a výsledek se pak označuje stupni.

FPS

FPS je zkratka z anglického "frames per second" a udává snímkovou frekvenci videa. Každá sekunda videa je tvořena z určitého počtu snímků (zjednodušeně fotografií) a obecně se dá říci, že čím více FPS tím plynulejší video je. Tedy natáčím-li rychlý pohyb (třeba jedoucí auto nebo švenkování s kamerou), tak kamera s 60fps bude mít tento záběr daleko plynulejší než kamera s 30fps, u které bude více vidět nezvládání rychlého pohybu - záseky v plynulosti.

Základní kamery mají u Full HD videa 30fps, ty kvalitnější již pracují s 60fps a naprosto špičkové modely disponují až 120fps či dokonce 240fps při 1080p rozlišení.

G-senzor
G-senzor je vlastně akcelerometr, který zaznamenává pohyb kamery a dokáže v takovém případě zapnout nahrávání nebo uzamknout nahrávané video proti nechtěnému smazání. Využívá se především u kamer do auta.
 
GPS
Global Positioning System, zkráceně GPS, je vojenský globální družicový polohový systém provozovaný Ministerstvem obrany Spojených států amerických, s jehož pomocí je možno určit polohu a přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad Zemí s přesností do deseti metrů. U akčních kamer a kamer do auta se používá zejména pro vkládání informací o rychlosti v době nahrávání do videa.
 
Gyroskop

Gyroskop se u akčních kamer používá pro stabilizaci videa a jde o optickou stabilizaci, které se od výše zmíněné EIS liší v několika ohledech. Rozdíly mezi elektronickou a optickou stabilizací najdete v tomto článku.

H.264/H.265

Formát kódování videa, tedy též formát komprese videa, je formát obsahu pro ukládání nebo přenos digitálního videa. Jak se liší kodeky H.264 a H.265 najdete v našem samostatném článku: Kodek H.265 - k čemu je u akčních kamer a je lepší než H.264?

Interpolované video

Interpolované video je video, které je dopočítáno z nižšího rozlišení. Tedy jedná se o video, které kamera ve skutečnosti neumí pořídit a jen jej digitálně dopočítá. O Interpolovaném videu se nejčastěji mluví v souvislosti s 4K rozlišením. Některé kamery k 4K dojdou dopočtem z 2K rozlišení (lepší varianta) a některé z Full HD (horší varianta).

ISO

ISO je citlivost. Dvojnásobná citlivost snižuje potřebný expoziční čas na polovinu. Tedy při dvakrát větší citlivosti stačí pro stejnou úroveň expozice pouze polovina dopadajícího světla.

Při kreativním fotografování je také častá změna citlivosti na menší, kdy se prodlužuje čas potřebný k expozici (zvýraznění pohybu ve fotografované scéně) nebo je možné snížit clonové číslo (třeba až na hranici, která je dána světelností objektivu – popředí je více odděleno od pozadí snížením ostrosti pozadí fotografované scény).

Se zvyšující se hodnotou ISO se ve fotografiích a videu objevuje více šumu.

Nativní video

Jedná se o přesný opak interpolovaného videa. Nativní video je reálné video a tedy takové, které není nijak upravené (digitálně zvětšené) a které kamera opravdu umí natočit. Vždy doporučujeme nahrávat v nativním rozlišení pro nejlepší kvalitu nahrávky.

Photo Burst

Jedná se o sériové snímání. Při nastavení této položky kamera vyfotí rychle za sebou požadovaný počet fotek (např. 10 fotek za sekundu). Využití je hlavně u sportovní fotografie, kdy je fotografovaný objekt v pohybu.

Slow motion

Slow motion jsou zpomalené videa. Některé kamery mají přímo možnost vytvářet Slow motion z menu kamery. Pro slow motion je důležitá hodnota fps (počet snímků za sekundu). Pokud zpomalíme video z hodnoty 60fps dvojnásobně, tak dostáváme 30fps!

Světelnost objektivu (clonové číslo)
Světelnost je jedním ze základních parametrů fotografických objektivů. Hodnoty světelnosti jsou udávány bezrozměrným základním clonovým číslem, které vyjadřuje poměr ohniskové vzdálenosti [mm] ku průměru vstupní pupily [mm]. Například f/2.8.
 
Hodnota světelnosti objektivu určuje kolik světla dopadne na snímač. Nejvyšší světelnost (hodnoty kolem f/1) znamená minimálně kladený odpor procházejícímu světlu skrze objektiv. Velmi kvalitní objektivy mají světelnost kolem f/1.4, f/1.8 a jde výhradně o objektivy s pevným ohniskem. U akčních kamer se světelnost pohybuje obvykle od f/2.0 do f/2.8 (najdeme i akční kamery s f/1,8), kamery do auta mají i f/1.6. Čím nižší číslo u světelnosti objektivu najdete, tím lépe.
 
Timelapse

U akčních kamer je možné pořizovat buď Timelapse foto nebo Timelapse video. Jedná se v podstatě o sérii fotek, pořízených za sebou v daném intervalu. Více se tématu zabýváme v tomto článku.

RAW

Snímky RAW znají hlavně profesionální fotografové. Jsou to vlastně surová data ze snímače digitálního fotoaparátu, která nebyla po přečtení z obrazového senzoru zpracována a focení do RAW se hodí právě pro další zpracování fotografií v programech k tomu určených.

WDR (HDR)

WDR určuje dynamický rozsah kamery. V jednoduchosti se dá říct, že se zapnutou funkcí kamera lépe zvládá tmavé a světlé místa v jednom záběru či si lépe poradí s protisvětlem.

Chybí Vám v článku nějaký pojem? Napište nám do diskuze!

Text: Ondřej Kaňa
Některé informace vycházejí z wikipedia

Aktuality

Yi Handheld: čeká nás 3 osý gimbal od Xiaomi?

Vypadá to, že Xiaomi neskončí jen u akčních kamer, ale pustí se i do výroby stabilizátorů. Na internetu se objevily první informace je Yi Handheld, tedy o gimbalu Xiaomi.

Recenze sportovní kamery SJCAM M20 s gyroskopem

Recenzí prošla další outdoorová kamera: SJCAM M20 náhrává videa v nativním 2K rozlišení, disponuje gyroskopickou stabilizací a má senzor Sony. Jak si vedla v testu?

Pozor na falešné akční kamery Eken H8 a H8R!

Podle informací přímo z Eken, se na trhu objevily falešné kamery H8 a H8R. Originální kamery mají na přední straně nápis Eken! Pozor na to, jakou kameru kupujete.

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde