SJCAM SJ7 Star vs Niceboy Vega 5: souboj kamer z recenze

SJCAM SJ7 Star i Niceboy Vega 5 jsou nejvyššími modely akčních kamer jednotlivých výrobců. Obě kamery prošly naším testem, jak si ovšem vedou ve vzájemném srovnání? A jsou mezi nimi vůbec nějaké rozdíly?

SJ7 Star i Vega 5 se chlubí 4K videem a dají se tak zařadit mezi TOP akční kamery. Obě kamery jsou si velmi podobné i ve svých parametrech:

Design a zpracování

 
Obě kamery mají zpracování na velmi dobré úrovni. Na SJCAM SJ7 Star v tomhle ohledu ovšem nemá zatím žádná akční kamera. SJ7 Star má totiž své tělo vyrobené z hliníku a nejen že to dobře vypadá, tak logicky i kvalita zpracování je lepší než u plastu použitém na Niceboy Vega 5. Design je věc individuální, nicméně i zmíněný hliník u SJ7 Star pomáhá k tomu, že kamera od SJCAM vypadá lépe.
 

Hardware a konektivita

Už ze srovnávací tabulky je jasné, že obě kamery jsou si podobné jako vejce vejci, co se použitého hardwaru týče. Niceboy i SJCAM sází na čip Ambarella A12 s jedno jádrovým procesorem. Senzor je také u obou kamer stejný - Sony IMX117 s nativním rozlišením 12,4 MPx.
 
Minimální rozdíl je u úhlu záběru objektivu, kdy Vega 5 má FOV 170° a u SJ7 Star najdeme hodnotu 166°. Obě kamery mají také jinou světelnost objektivu a to 2,8 u kamery od Niceboy a 2,5 u SJCAM SJ7 Star. Rozdíl berte ale čistě jako číslo, v praxi nižší číslo výhodu nepřináší.
 
SJCAM SJ7 Star i Niceboy Vega 5 mají 2" displej s živým náhledem nahrávaného videa. U SJCAM vsadili na dotykové ovládání displeje. Upřímně mi více vyhovuje varianta ovládání čistě pomocí tlačítek u kamery od Niceboy. Nastavovat si kameru totiž můžete nejen v rukavicích, ale také v pouzdru pod vodou. Na obranu SJ7 musím napsat, že tlačítka jsou i u této kamery. I když to není tak praktické, nějaké nastavení zvládnete i s SJCAM bez nutnosti využít dotykový displej.
 
 
Niceboy Vega 5 je na tom lépe s kapacitou baterie, v tomto případě je ovšem 50 mAh navíc zanedbatelných. SJCAM u kamery SJ7 Star (a nejen u této) vsadilo na zastaralý miniUSB. Je to nejspíše z důvodu využití externího mikrofonu, který se ke kameře připojuje právě přes tento port. V době kdy výrobci začínají využívat USB typu C je ovšem tento krok u SJCAM nepochopitelný. U Niceboy najdeme přeci jen více použitelný microUSB. Nutno říci, že k Vega 5 nejde připojit externí mikrofon. Obě kamery můžete propojit s monitorem nebo TV pomocí HDMI.
 
Obě kamery lze pomocí WiFi propojit s mobilním telefonem a využít aplikaci pro ovládání kamery, její nastavení či náhled videa, které kamera nahrává. Niceboy Vega 5 i SJCAM SJ7 Star podporují dálkové ovládání, u kamery od Niceboy je dokonce přibaleno v prodejním balení. Ke kameře od SJCAM si dálkový ovladač musíte dokoupit.
SJCAM dálkové ovládání pro M20 M20-229 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Stabilizace

Čip Ambarella A12 podporuje elektronickou stabilizaci videa (přečtěte si, jaké jsou rozdíly mezi elektronickou a optickou stabilizací videa) a Niceboy Vega 5 i SJCAM SJ7 Star jsou touto stabilizací vybaveny. Limitem čipu je možnost využití stabilizace při maximálně 1080p rozlišení a s maximálně 60fps.
 
 
V případě, že je kamera připevněna k pevnému bodu, např. na řidítka nebo k držáku na skle auta, tak stabilizace funguje velmi dobře a to u obou kamer. Niceboy Vega 5 lépe zvládá stabilizaci kamery držené v ruce. U SJCAM SJ7 Star je ovšem limitem firmware, který věřím, že projde aktualizací.
 

Kvalita fotek a videa

U fotek je na tom mírně lépe SJCAM SJ7 Star a to hlavně v ostrosti vzdálenějších objektů. Obě kamery trpí na chromatickou vadu, ovšem není to nic závratného. V základním nastavení má SJ7 Star mírně teplejší podání barev. Ovšem u obou kamer lze nastavovat nejen vyvážení bílé, ale také jsou k dispozici barevné scény.
 
V menu obou kamer najdeme také položku dlouhá expozice pro noční focení. SJCAM SJ7 Star je v tomhle ovšem dál a lze nastavovat časy od 1/30 sekundy až po 60 sekund. V případě Niceboy Vega 5 se po zapnutí této funkce vyfotí fotka s pevným časem 2 sekundy. Fotky z kamer najdete v jejich recenzích: recenze SJCAM SJ7 Star; recenze Niceboy Vega 5.
 
Co se videa týče, tak tady jsou obě kamery jako dvojčata. Stejný je i datový tok u všech rozlišení, kterými kamery disponují. Rozdíl tedy nenajdeme ani v množství detailů, které SJCAM SJ7 i Niceboy Vega 5 natočí. Mírné rozdíly jsou v barvách, ovšem opět platí to samé, co u focení. Vše jde vyladit v menu obou kamer.

Cena

Velmi podobně jsou na tom SJCAM SJ7 Star a Niceboy Vega 5 i s českou cenou. Ač se kamera od Niceboy prodává kratší dobu, tak cena klesla podobně jako u SJ7 Star:
SJCAM SJ7 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Niceboy VEGA 5 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Závěr

V případě akčních kamer Niceboy Vega 5 a SJCAM SJ7 Star si netroufnu vyhlásit vítěze. Kvalita fotek a videa je u obou kamer v podstatě stejná. Stabilizace u SJ7 Star bude jistě vylepšena aktualizací a tento nedostatek bych tak nebral v potaz. Niceboy Vega 5 je pro mě sympatičtější v možnostech ovládání a ignorování dotykového displeje. Dotykový displej u akčních kamer beru jako slepou uličku. SJCAM SJ7 Star díky použitému materiálu je opravdu skvěle zpracovaná kamera. K SJCAM SJ7 Star se dá přikoupit externí mikrofon a k Niceboy Vega 5 zase dostanete přímo v balení dálkové ovládání.
 
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv kameru, tak ani s jednou neuděláte chybu. Kvalita videa a fotek patří v dané cenové kategorii k tomu nejlepšímu.
 

Recenze Niceboy Vega 5

Recenze SJCAM SJ7 Star

Aktuality

SJCAM C200: nová akční kamera, která je zbytečná

SJCAM přichází na trh s novou akční kamerou. Model C200 bohužel nepřináší nic zázračného. Interpolované 4K rozlišení s maximálně 24 snímky za sekundu a nativní Full HD video s 60fps je dnes už základ. Potěší snad jen vodotěsná konstrukce.

GoPro Hero 9 Black: 5K rozlišení a přední barevný displej

  

Oficiální představení GoPro Hero9 Black odhalilo, že tato nová akční kamera nabídne až 5K rozlišení a na přední straně se nově objeví barevný selfie displej. Jaká je cena novinky a co všechno GoPro Hero9 Black nabízí?

Niceboy VEGA X - videopohled na akční kameru

Nativní 4K rozlišení, stabilizace X-STEADY či 2" dotykový displej nabízí nová akční kamera Niceboy VEGA X, kterou si představíme ve videopohledu. Jaké funkce nabízí nejnovější přírustek mezi akčními kamerami?

Niceboy VEGA X PRO VS GoPro Hero8 Black VS DJI Omos Action

GoPro Hero8 Black, DJI Osmo Action i Niceboy VEGA X PRO jsou akční kamery, které zvládají 4K 60fps rozlišení a jsou vodotěsné bez pouzdra. Jak si tyto akční kamery vedou ve srovnání parametrů a jaká je cena?

Niceboy VEGA X: levná 4K akční kamera se stabilizací

Niceboy na český trh uvede další novou akční kameru. Model VEGA X bude disponovat reálným 4K rozlišením či dotykovým displejem a zaujmout by měl hlavně svou nízkou cenou. Co vše kamera umí a jaká bude cena?

Niceboy VEGA X PRO – 4K 60fps video a vodotěsnost do 12 m

Na český trh přichází nová akční kamera, která podporuje 4K 60fps video a navíc je vodotěsná i bez pouzdra. Niceboy VEGA X PRO bude mít dokonce dva displeje. Jaká je cena a co vše tato nová akční kamera umí?

Jak a podle čeho správně vybrat kameru do auta?

Výrobci kamer do auta se nás snaží přesvědčit, že nejdůležitější jsou funkce jako je hlášení z vybočení z pruhu nebo hlášení radarů. Jenže neměla by u kamery být důležitější kvalita videa? Jakou kameru do auta koupit?

Fimi Palm Gimbal: konkurence pro DJI Osmo pocket?

Fimi je společnost, která je výrobcem akční kamery Xiaomi a také dronu Xiaomi. Nyní na trh přichází s malou kamerou na 3-osém gimbalu. Fimi Palm nabídne 4K video a kodek H.265. Co všechno ještě umí?

SJCAM SJ10 PRO: SJCAM chrlí jednu kameru za druhou

Značce SJCAM se celosvětově nedaří. To je možná také důvod, proč jen pár měsíců po představení modelu SJCAM SJ9 Strike láká na novinku. Na svět se totiž chystá SJCAM SJ10 PRO. Bude mít vůbec co nabídnout?

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde