SJCAM M20 vs SJ6 Legend: video test akčních kamer

Akční kamery SJ6 Legend a M20 od SJCAM se na první pohled liší jen svými rozměry. A i když jsou svým HW v podstatě totožné, tak je rozdíl v použitém senzoru. Jak dopadly v našem srovnávacím testu?

Do srovnávacího testu jsme vzali dvě kamery od SJCAM. Jaké fotky dělá M20 a SJ6 Legend a jak jsou na tom v kvalitě videa?

Na první pohled se akční kamery SJCAM M20 a SJ6 Legend liší svými rozměry. U M20 naměříme 40×37×48 mm a u SJ6 pak 60x41x24. Váha i s baterií je u M20 55 gramů a SJ6 Legend má hmotnost 74 gramů. Zásadní rozdíl je ale i v cenách a na českém trhu se pohybují takto:

SJCAM M20 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

SJCAM SJ6 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Další rozdílem je použitý senzor. U SJ6 Legend byl použitý 16MPx senzor Panasonic a M20 je osazena senzorem Sony s 16MPx. Další parametry obou kamer více méně shodné:

SJCAM SJ6 Legend má dva displeje, přičemž ten zadní o velikosti 2" je dotykový. Bohužel reakce na dotyky není nijak oslnivá a v konečném důsledku spíše práci s kamerou zdržuje. Kamera M20 má na zadní straně 1,5" displej a ovládání je možné jen přes tlačítka.

SJCAM SJ6 Legend vs SJCAM M20 - srovnávací test

SJCAM M20 i SJ6 podporují dálkové ovládání a SJ6 Legend přidává ještě podporu externího mikrofonu. Ač obě kamery mají možnost fotit do RAW, tak v současné chvíli je tato funkce dostupná jen pro M20. Ale pojďme se věnovat fotkám a videu z obou kamer.

Nastavení kamer pro test:

SJCAM M20
Firmware 1.2.8
Gyroskop zapnutý
Bitrate vysoký
Ostrost vysoká
Ostatní defaultní

SJCAM SJ6
Firmware 1.4.3
Gyroskop zapnutý
Bitrate vysoký
Ostrost vysoká
Ostatní defaultní

Fotky z kamer SJCAM M20 a SJ6 Legend

U obou kamer byly použity poměrně staré senzory podobných specifikací. Fotky u M20 i SJ6 Legend mají slušnou ostrost (SJ6 Legend je na tom lépe), ale s úbytkem světla se dostavuje vyšší šum.

Srovnání stejné fotky z obou kamer:

 
Fotky z kamery SJCAM M20:
 
 
Fotky z kamery SJCAM SJ6 Legend:
 
Video z kamer SJCAM M20 a SJ6 Legend

Obě kamery od SJCAM mají gyroskopickou stabilizaci videa a v tomto případě je na tom lépe kamera M20, která zvládá hlavně natáčení z ruky bez větších problémů. U SJ6 Legend se občas ve videu objeví mimo houpání, které je znakem stabilizace pomocí gyroskopu, bohužel také chvění.

Ostrost ve videu je u obou kamer na dobré úrovni, mně osobně přijde M20 o něco málo lepší (na rozdíl od fotek). Bohužel obě kamery mají nižší dynamický rozsah a SJCAM M20 si hůře poradí s protisvětlem, kdy světlé objekty splývají s okolím.

Datový tok mají SJCAM M20 i SJ6 Legend shodný a u 1080p 60fps videa je 30Mbps.

Následující srovnávací video obsahuje na svém konci i srovnání nahrávaného zvuku z obou kamer:

1080p 60fps videa z obou kamer bez ztráty kvality, kterou uplatňuje YouTube si můžete stáhnout do svého PC: SJCAM M20 a SJ6 Legend.

Závěr
Ač jsou SJCAM M20 a SJ6 Legend od sebe cenově hodně vzdáleny, tak rozdíly v kvalitě videa a fotek nejsou nikterak velké. SJCAM SJ6 vede hlavně v kvalitě zpracování a na první pohled nevypadá tak levně jako M20. Také může zaujmout podpora externího mikrofonu u SJ6 Legend a přední informační displej. SJCAM M20 vede hlavně cenou a pro mě osobně i v kvalitě videa, tedy za předpokladu, že nenatáčíte v "náročných" podmínkách s protisvětlem.
 
Obě kamery pak zaujmou neuvěřitelnými možnostmi nastavení ve svém menu - ISO, Expozice, volba datového toku, možnost nastavení FOV či korekcí rybího oka. SJCAM M20 i SJ6 Legend mají navíc možnost nastavovat délku expozičních časů, což moc konkurenčních kamer neumí. Potěší i velké množství příslušenství v balení obou kamer (voděodolné pouzdro, držák na řídítka, držák na helmu, stativový závit a další) a podpora dálkového ovládání.
 
Můžete si také přečíst recenze obou kamer, které na našem webu již dříve vyšly:
 
Proč koupit SJCAM M20:
  • cena
  • kvalita 1080p 60fps videa
  • nastavení v menu kamery
Proč koupit SJCAM SJ6 Legend:
  • podpora externího mikrofonu
  • větší displej
  • nastavení v menu kamery
Informace o kamerách SJCAM, návody pro kamery a možnosti aktualizace kamer SJCAM na sjcamczech.com. Kamery SJCAM z oficiální distribuce zapůjčil eshop kamerov.cz.

Aktuality

Recenze akční kamery Niceboy Vega 4K

Outdoorová kamera Niceboy Vega 4K dokáže nabídnout u Full HD videa 60fps, má 2" displej a v balení najdeme voděodolný dálkový ovladač. Jak si vedla v našem testu?

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde