Noční focení aneb nastavení času expozice

Udělat v noci po tmě fotku, která by stála za to je s akčními kamerami téměř nemožné. Některé kamery mají ovšem v menu možnost nastavení expozičních časů neboli dlouhou expozici.

Chcete-li si vyhrát s akčními kamerami v noci, tak se neobejdete bez externího světla. Ovšem některé kamery mají ve svém menu možnost, kterou většinou najdeme pod názvem Dlouhá expozice. Ta dovoluje nastavit expoziční čas a pořídit i bez světla kvalitní fotku nebo Timelapse video. Nastavení expozičních časů umožňuje například kamera SJCAM SJ5000X Elite, kterou jsme měli v recenzi.

SJCAM SJ5000X Elite lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Expoziční čas je doba, po kterou je závěrka fotoaparátu (kamery) otevřena a umožňuje tak světlu dopadat na obrazový senzor fotoaparátu a tedy tuto možnost využijete hlavně při snížených světelných podmínkách či v noci bez osvětlení. Čím delší expoziční čas se nastaví, tím více pojme senzor světla. Nevýhoda spočívá v tom, že po dobu focení musí být kamera v naprostém klidu, jinak dojde k rozmazání fotky. Nejlépe je tak kameru postavit na pevné místo či rovnou na stativ. Většinou se v takových fotkách objeví i šum, ale to jde kompenzovat nastavením ISO na nižší pevnou hodnotu (tedy nenechat ISO na automatiku).
 
U akčních kamer se expoziční časy pohybují od 1/30 sekundy až po 60 sekund a jak to funguje, si nejlépe ukážeme na praktické ukázce. Fotografie byly foceny v noci bez jakéhokoliv přisvětlení scény, jen s různými časy expozice:
 
 
Má Vaše akční kamera možnost nastavení expozičních časů? A využili byste vůbec tuto možnost? Napište do diskuze.

Aktuality

Recenze akční kamery Niceboy Vega 4K

Outdoorová kamera Niceboy Vega 4K dokáže nabídnout u Full HD videa 60fps, má 2" displej a v balení najdeme voděodolný dálkový ovladač. Jak si vedla v našem testu?

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde