Niceboy Vega 5 POP VS SJCAM SJ5000X Elite: jakou akční kameru koupit?

Stejný procesor i senzor a tím i stejné rozlišení či snímková frekvence. SJCAM SJ5000X Elite a Niceboy Vega 5 POP jsou si velmi podobné, rozdíly v těchto akčních kamerách přeci jen jsou. Je lepší kamera od Niceboy nebo SJCAM?

SJCAM SJ5000X Elite (recenze) i Niceboy Vega 5 POP (recenze) patří k těm nejlepším akčním kamerám na českém trhu s Full HD (1920 x 1080) 60fps rozlišením. A pro svou kvalitu videa a také pro možnosti nastavení jsme obě kamery opatřily titulem TOP akční kamera. Jaké rozdíly mezi kamerou od Niceboy a SJCAM jsou?

Srovnání Niceboy Vega 5 POP a SJCAM SJ5000X Elite

SJCAM SJ5000X Elite lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Niceboy VEGA 5 Pop lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Obě akční kamery sázejí na stejný čip i senzor. Novatek 96660 a Sony IMX078 patří k tomu nejlepšímu ve střední třídě akčních kamer. Stejný je i úhel záběru objektivu, ovšem Niceboy Vega 5 POP vede ve světelnosti, i když jen nepatrně. Niceboy Vega 5 POP i SJCAM SJ5000X Elite umí nahrávat videa až do interpolovaného 4K rozlišení s 24 snímky za sekundu, nejvyšším nativním rozlišením, kterým kamery disponují je 2K s 30fps. U Full HD videa lze nastavit maximálně 60 snímků za sekundu.

Rozdíl najdeme u displeje. SJCAM SJ5000X Elite má na své zadní straně 2" displej s živým náhledem nahrávaného videa. Displej u Vega 5 POP narostl na 2,45" a navíc je dotykový. Bohužel kameře od Niceboy chybí ovládací tlačítka a tak je možné kameru ovládat jen přes displej. Výhodou naopak je, že k Vega 5 POP je přibalen dálkový ovladač a tak lze kameru ovládat i v pouzdře.

Niceboy Vega 5 POP má sice o 100 mAh vyšší kapacitu baterie, ovšem i tak jde o hodnotu velmi nízkou a pro pohodlné využívání obou kamer je nutné počítat s dokoupením náhradního akumulátoru. Výdrž se totiž u obou kamer pohybuje do 80 minut při 1080p 60fps rozlišení a s vypnutým displejem (75 minut kamera od SJCAM a 80 minut kamera Niceboy).

Konektivita u obou kamer je také stejná, u Niceboy Vega 5 POP i SJCAM SJ5000X Elite najdeme WiFi pro propojení kamery s mobilním telefonem, nechybí HDMI a USB port. SJCAM SJ5000X Elite podporuje paměťové karty až do kapacity 128GB, u Niceboy pak lze použít karty do kapacity 64GB.

Stabilizace

 
Velkou výhodou obou kamer je, že mají k dispozici optickou stabilizaci obrazu. Tu lze využít až do nejvyššího rozlišení a nijak nezkresluje samotnou kvalitu videa. Stabilizace pomocí gyroskopu funguje u obou kamer velmi dobře a zvláště v případech, kdy je kamera uchycená k pevnému bodu (držák v autě či kole, monopod).
 

Fotografie

Vzhledem k použití stejného senzoru je jasné, že kvalitativně na tom budou obě kamery stejně. A opravdu je tomu tak. Barevně jsou na tom fotky z SJCAM SJ5000X Elite i Niceboy Vega 5 POP velmi dobře, fotografiím z těchto akčních kamer nechybí dostatečná ostrost a celkově patří fotky z Vega 5 POP i SJ5000X Elite k tomu nejlepšímu v dané cenové kategorii.
 
U SJCAM SJ5000X Elite ovšem najdeme navíc možnost fotit do RAW, a také tato kamera má funkci nastavení expozičních časů pro focení v noci.
 
Takto vypadá fotka focená do RAW s SJCAM SJ5000X Elite:
 
 
Fotografie pořízené kamerou Niceboy Vega 5 POP najdete zde a jaké fotky fotí SJCAM SJ5000X Elite zjistíte zde.
 

Videa

I v kvalitě videa jsou na tom obě kamery velmi podobně. SJCAM SJ5000X Elite sice zvládá nahrávat videa při vyšším datovém toku a videa tak mají více detailů, ovšem rozdíl je téměř nerozeznatelný. Ostrost u Niceboy Vega 5 POP i SJCAM SJ5000X Elite je velmi dobrá a obě kamery patří mezi špičku, co se tyká nahrávání rychlého pohybu.

Originální videa z kamery Niceboy Vega 5 POP si můžete stáhnout zde a z SJCAM SJ5000X Elite zase zde.

Závěr

V kvalitě videa a fotek focených do JPG nenajdeme mezi akčními kamerami SJCAM SJ5000X Elite a Niceboy Vega 5 POP žádné podstatné rozdíly. SJCAM SJ5000X Elite nabídne možnost focení do RAW a nastavení dlouhých expozic. Niceboy Vega 5 POP zase nabízí opravdu nádherný a hlavně velký displej, který je také dotykový a přímo v prodejním balení najdeme dálkové ovládání, což je velká výhoda. Další výhodou pro některé uživatele může být stativový závit přímo na těle kamery od Niceboy.

 
Asi největší slabinou obou kamer je kapacita baterie. V tomto ohledu už jde opravdu o velmi špatnou hodnotu a pro většinu majitelů kamer to znamená, že si budou muset přikoupit baterii náhradní. Také v kvalitě nahrávaného zvuku není ani jedna z kamer přeborníkem. O něco lépe je v této disciplíně na tom SJCAM SJ5000X Elite, ale zázraky nečekejte.
 
Podstatné ovšem je, že ani s jednou z těchto akčních kamer neuděláte chybu a v této třídě se těžko bude hledat kvalitou videa a fotek lepší akční kamera. SJCAM SJ5000X Elite i Niceboy Vega 5 POP jsme zařadili do našeho žebříčku TOP akčních kamer v ČR.

Aktuality

Niceboy PILOT XR: videokamera s GPS, WiFi a 4K videem

Niceboy na trh uvádí novou kameru do auta PILOT XR. Tato kamera umí nahrávat ve Full HD (1920 x 1080p) rozlišení s 60 snímky a nechybí ani interpolované 4K video. Kamera navíc disponuje magnetickým držákem, GPS a WiFi.

GoPro Hero8 Black se v ČR začne prodávat 25.10. Jaká je cena?

GoPro Hero8 Black je nejnovější akční kamerou s 4K 60fps rozlišením a vodotěsností bez pouzdra do 10 metrů, která nově nabízí možnost připojení přímo na své tělo externího mikrofonu nebo světla. Jaká je česká cena?

GoPro HERO 8 oficiálně: žádná revoluce nás nečeká

GoPro dnes oficiálně představilo nejnovější akční kameru Hero8. Ta nabídne stejné rozlišení jako předešlý model, novinkou je pouze možnost připojitelného příslušenství. V prodeji bude také model GoPro Max, co bude umět?

GoPro Hero8 Black: 4K 120fps a 1080p 480fps video?

GoPro by v průběhu září mělo přijít s novým modelem své akční kamery. Dle uniklého obrázku by se ke kameře mělo dát připojit další příslušenství. Hero8 Blac by navíc měla umět 4K 120fps a 1080p 480fps video.

DJI Osmo Action VS GoPro Hero7 Black VS SJCAM SJ9 Strike

4K 60fps video, pokročilá stabilizace a voděodolnost bez pouzdra - to jsou základní parametry, které spojují akční kamery DJI Osmo Action, SJCAM SJ9 Strike a GoPro Hero7 Black. Jaké jsou mezi kamerami rozdíly?

DJI Osmo action oficiálně: 11m bez pouzdra a 4K 60fps video

DJI oficiálně představilo svou vůbec první akční kameru, která by měla zatopit hlavně GoPro. DJI Osmo action nabídce až 4K 60fps rozlišení a i bez pouzdra bude vodotěsná do hloubky 11 metrů. Jaká je cena kamery?

Niceboy PILOT X: videopohled na kameru do auta s GPS

PILOT X je první kamera do auta od Niceboy s magnetickým držákem. Navíc disponuje GPS modulem, který se uchycuje také pomocí magnetů. Podívejte se exklusivně na kameru Niceboy PILOT X v našem videopohledu.

Niceboy PILOT X – kamera do auta s GPS a magnetickým držákem

Niceboy uvádí na trh novou černou skříňku do auta, jejíž hlavním lákadlem je snadná manipulace díky magnetickému držáku. Stejný systém magnetického uchycení má dokonce i GPS modul. Co všechno Niceboy PILOT X umí a jaká je cena?

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde