Jak využít 2K a 4K rozlišení nejen u akčních kamer?

Častým mýtem je, že 4K či 2K video se dá využít jen při zobrazovaní na displeji, který disponuje stejným rozlišením. Ale dá se použít třeba pro zoom. Podívejte se na naše video.

Na trhu s akčními kamerami je (či bude) hodně typů, které zvládají nativní (opravdové) 4K či 2K rozlišení. Ať už se jedná o GoPro Hero5 Black, Niceboy Vega 4K PRO, SJCAM SJ7 Star nebo Yi 4K Camera, tak vysokého rozlišení u těchto kamer se dá využít několika způsoby.

Není přitom nutné disponovat zobrazovačem, který podporuje vysoké rozlišení. UltraHD či 2K video totiž můžeme renderovat do Full HD a dokonce propojovat se záběry, které právě v 1080p rozlišení jsou natočeny. Jen je nutné pamatovat, že se musí zachovat stejná snímková frekvence. My jsme pro náš test využili 2K (1440p) rozlišení s 60 snímky za sekundu.

Možností, jak využít vyšší než Full HD rozlišení je několik. Lze nahrávat do 4K či 2K a následně toto video renderovat do Full HD. V tomto případě nám jde hlavně o datový tok, který u 4K videa je někdy i více než dvojnásobný, než v případě 1080p videa. Takové video tedy zaznamená více detailů a obraz je ostřejší.

Asi nejzajímavější možností je udělat zoom z 2K či 4K rozlišení s renderovaním do Full HD a to v podstatě bez ztráty kvality. Pokud uděláme v programu na úpravu videa výřez ze 4K do 1080p, tak se bavíme o dvojnásobném zvětšení, což se v mnohých případech může hodit.

Ostatně podívejte se na naše video, ve kterém najdete ukázku ve 1080p rozlišení, následně nahrávku v 1440p renderovanou do Full HD, porovnání těchto dvou videí vedle sebe a na závěr zoom provedený z výřezu videa natočeného ve 2K:

Jak využíváte 4K či 2K rozlišení? Nahráváte do něj? Napište do diskuze:

Aktuality

Recenze sportovní Full HD kamery Niceboy Vega+

Recenzí prošla levná akční kamera Niceboy Vega+. Ta nabízí voděodolnost v pouzdru do hloubky 30 metrů, 1080p rozlišení nebo 2" displej s živým náhledem videa.

Nejočekávanější akční kamery roku 2016

Máme za sebou polovinu roku a před námi je začátek prodeje některých sportovních kamer, které aspoň podle specifikací vypadají velmi slibně. Od kterých čekáme nejvíc?

www.techfan.cz - Váš průvodce moderními technologiemi

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!

Zásady ochrany osobních údajů

Budete přesměrováni. Případně klikněte zde